IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски банки: Високите разходи по депозити ще ударят приходите от лихви

Regions Financial, Fifth Third Bancorp и Comerica се присъединиха към други финансови компании като предупредиха за по-ниски нетни приходи от лихви през 2024 г.

22:00 | 19.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Четири американски банки предупредиха за по-ниски приходи от лихви за тази година, слагайки край на седмица на мрачни коментари от индустрията, която е притисната от високите разходи по депозити, пише Ройтерс.

След повече от година на силни печалби на фона на високите лихви, банките се борят с поредица от предизвикателства, насочени към 2024 г., включително по-слаб растеж на заемите и потенциално по-строги капиталови правила.

Намаляването на лихвените проценти от Федералния резерв по-късно тази година може да намали облекчи върху банките да повишат допълнително разходите по депозити. Но някои от представителите на централната банка предупредиха, че може да се наложи лихвите да останат високи за по-дълго време, за да се охлади инфлацията до целта от 2%.

„Продължаваме да отчитаме нарастващи разходи по депозити. Ако скоро не видим край на количественото затягане и значителни намаления на лихвите, банките ще бъдат изправени пред натиск заради депозитите“, коментират Рита Саху и Меган Фокс, банкови анализатори в Moody's.

По-рано в петък Regions Financial, Fifth Third Bancorp и Comerica се присъединиха към други финансови компании като предупредиха за по-ниски нетни приходи от лихви през 2024 г.

Американските банки отчитат удар върху приходите от лихви през четвъртото тримесечие на 2023 г. заради по-вискоките разходи по депозити. Американските банки отчитат удар върху приходите от лихви през четвъртото тримесечие на 2023 г. заради по-вискоките разходи по депозити.

Индексът на регионалните банки KBW е надолу с 2,5% за седмицата.

„За някои банки, които се борят със скъпоструващо финансиране, по-ниските лихвени проценти могат да помогнат за разпространението на динамиката. Като цяло по-високите лихвени проценти и стръмната крива на доходност са добри за банките“, посочва Макрей Сайкс, портфолио мениджър в Gabelli Funds.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 19.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още