IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Канада се връща към целевия диапазон на централната банка

От централната банка очакват инфлацията да остане около 3% през първата половина на 2024 г., преди постепенно да се забави

17:57 | 20.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Потребителските цени в Канада са се понижили повече от очакваното в началото на тази година, като напредъкът вероятно ще позволи на Канадската централна банка да започне да обмисля понижаване на лихвите през следващите месеци, пише Bloomberg.

Инфлацията в страната се е забавила до 2,9% на годишна база през януари от 3,4% през декември, показват данни на статистическата служба на страната. Резултатът остана под медианната оценка от 3,3% на икономисти, анкетирани от Bloomberg, като за първи път от юни насам общата инфлация попада в рамките на целевия диапазон на централната банка.

На месечна база индексът на потребителските цени остава без промяна при очаквания за ръст от 0,4% и след спад от 0,3% през декември.

Инфлацията в Канада се е забавила още повече. Графика: Bloomberg Инфлацията в Канада се е забавила още повече. Графика: Bloomberg

Двата предпочитани от Канадската централна банка базисни показателя за инфлацията също са се забавили, средно до 3,35%, от ревизираните в низходяща посока 3,6% месец по-рано и също остават под очакваните от икономистите 3,6%.

„Като цяло изглежда, че забавянето на потребителското търсене най-накрая оказва влияние върху ценообразуването в области с по-дискреционни разходи“,заяви Андрю Грантъм, икономист в Canadian Imperial Bank of Commerce, в бележка до инвеститорите. „Това е добър знак за централната банка и ще накара финансовите пазари да повишат очакванията си за първо намаление на лихвените проценти днес, което очакваме да се случи през юни.“

Данните за инфлацията от януари показват допълнителен напредък с дезинфлацията след забавяне в края на миналата година. Тъй като централната банка на Канада сега изчислява колко дълго основният ѝ лихвен процент трябва да остане на рестриктивни нива, този доклад ще помогне за успокояването на някои опасения за упоритостта на базисната инфлация.

По време на обсъжданията през януари гуверньорът Тиф Маклем и централните банкери определиха текущата позиция на паричната политика като достатъчно рестриктивна за постигането на целта и казаха, че е необходимо повече време, докато се възстанови ценовата стабилност. Те очакват инфлацията да остане около 3% през първата половина на тази година, преди постепенно да се забави и да достигне целта от 2% през следващата година.

Това е последният доклад за инфлацията, преди регулаторът да обяви следващото си решение за лихвените проценти на 6 март. Икономистите масово очакват централните банкери да запазят лихвените проценти на 5% за пета поредна среща и прогнозират, че разхлабването ще започне около средата на 2024 г.

През януари най-голям принос за забавянето са имали по-ниските цени на бензина, които са намалели с 4% на годишна база. С изключение на бензина, индексът се е забавил до 3,2% на годишна база от 3,5% през декември.

Забавящата се инфлация при хранителните стоки и по-ниските цени на самолетните билети и туристическите обиколки също са допринесли за забавянето.

Инфлацията, с изключение на хранителните продукти, достига 2,7%, докато показателят, изключващ цените на храните и енергоизточниците, е нараснал до 3,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 20.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още