IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ ще прилага актуализирана оценка за кредитния риск

Надзорните цели предвиждат използването на променено „Ръководство на ЕЦБ за преглед и оценка на вътрешно-рейтингови модели“

19:14 | 29.02.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: БНБ
Снимка: БНБ

Българската народна банка ще прилага актуализирано „Ръководство на Европейската централна банка за преглед и оценка на вътрешно-рейтингови модели“ (ЕCB Guide to internal models), съобщи пресцентърът на банковия регулатор.

Основната цел на актуализацията е да се отразят настъпили промени в регулаторните изисквания, касаещи операционния риск, дефиницията за неизпълнение, критерии за оценка на пазарен риск, критерии за валидиране на моделите за кредитен риск от контрагента и др.

Ръководство на ЕЦБ за вътрешни модели е предвидено и като документ за вътрешно ползване от различни надзорни екипи, като целта е да се осигури общ и последователен подход по въпроси, свързани с прилагането на вътрешните модели.

От ЕЦБ  уверяват, че при прилагане на нормативната рамка ще взимат предвид конкретните специфики на съответната институция и как те се прилагат в конкретни случаи. От там посочват, че това ръководство не трябва да се тълкува като надхвърлящо съществуващо приложимо право в законодателство на ЕС и на националното законодателство.

Концепцията за „най-добра практика“, използвана в това ръководство, може да се опише като действия или мерки, които – според ЕЦБ – гарантират спазването на определени пруденциални изисквания по разумен начин.

От ЕЦБ обясняват, че може да има и други действия или мерки, които гарантират съответствие с правните норми и от институциите няма да се изисква да прилагат тази практика, когато съответствието се осигурява по друг начин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:56 | 29.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
Gna
преди 2 месеца
Масово финансисти и икономисти пред.ичат тотален колапс на имотния сектор, ето интервю от вчера на Красимир Петров https://youtu.be/DNCsVFyEsz8?si=n9fZaIf92OFskD_C
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още