IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мария Петкова: Страната ни е на последните места в ЕС по изтеглени кредити на глава от населението

Преди влизане в еврозоната може да видим ръст на ипотечните заеми, посочи председателят на АКПБ

21:30 | 07.03.24 г. 2
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

В обществото витае усещането, че в България се кредитира много, но всъщност сме на едно от последните места в Европейския съюз (ЕС) по отношение на изтеглени кредити на глава от населението. У нас не се вижда риск от безумно раздаване на заеми и затруднения при обслужването им. Този коментар в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria направи Мария Петкова, председател на Асоциация на кредитните посредници в България (АКПБ).

Според нея тенденцията за увеличаване на лихвите подмина страната ни. „В България продължаваме да сме малък оазис за по-ниски лихви спрямо Европейския съюз. Това има своето обяснение – банките все още са много ликвидни в левове, тези депозити трябва да се раздават за кредити“, смята Петкова и добави, че клиентът трябва да взема кредит във валутата, в която е доходът му.

Тя очаква тази година да се повтори тенденцията от 2023 година, когато много клиенти се насочиха към инвестиция в имоти, с оглед на потенциалното присъединяване на страната ни в еврозоната. „Това може да окаже малък ръст при кредитирането преди приемането на еврото“, прогнозира председателят на АКПБ.

По думите на Петкова едно от основните предизвикателства за 2024 г. е ако темпът на ръст на цените на имотите е по-голям от ръста на доходите на гражданите. Тогава може да се наблюдава отдръпване на купувачите и кредитополучателите, смята тя, но обясни, че дори и в такъв сценарий кредитното посредничество ще продължи да се разраства.

„Вземането на ипотечен кредит е дългосрочно взаимоотношение с банката и е важно как човек ще го структурира в началото и при какви условия. Тук идва работата на кредитните посредници, които анализират условията на различни банки и ги съпоставят спрямо нуждите и изискванията на клиента“, посочи председателят на АКПБ.

Мария Петкова съобщи, че изминалата година е била добра за кредитното посредничество, което отбелязва 19% ръст при ипотечните кредити за физически лица. Тя обясни, че това до голяма степен е оправдано с ръста на цените при жилищата, въпреки опасенията от повишение на лихвите.

Тя подчерта, че всеки трети клиент на банка е взел заем с регистриран кредитен посредник.

Защо не винаги най-добрата цена е най-изгодният вариант за кредитополучателя? Какъв е ръстът на ипотечните заеми, получени с кредитни посредници? Какъв е профилът на кредитополучателя?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:39 | 07.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

2
rate up comment 13 rate down comment 2
onezero007
преди 1 месец
В България продължаваме да сме малък оазис за по-ниски лихви спрямо Европейския съюз"// Алоооо, я някой дежурен професУр грантояд да й обясни на тая как като влезем в еврогей зоната лихвите тука ще паднат двойно......или май излиза, че ще скочат двойно.... - там са 6%, тука са 3%, а лъжливото и крадливо Кики онзи ден декламираше, че щели да паднат махнем лева
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
scott
преди 1 месец
ПЕРФЕКТИШЕ ИДИОТИЗЪМ БРАТГЧЕ.Пеевски зема едни 150 милки от ББР да рефинансира. Зимат кредити само с подкуп и такиви дето немат намерение да ги връщат.....разни фирмички и властови ллица.МАСАТА БЕШЕ *** С КРЕДИТИ И НФЛАЦИЯ 1997-***, 2005-ТА, 2008-***, 2023 ТА. И таз си мисли, че отново ше разфърга задължениата на обиновения юзър? МИ НЕ! ВРЕМЕ Е ДА СТАНЕ ПАК ТОВА, КОЕТО НАПРАВИХА МУТРИТЕ С БАНКИТЕ 90-ТЕ. Грабеж и фалит. Еврозонен? Найн нема българче, което може да я приближи и с инч.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още