IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредитното посредничество ще расте, твърди експерт

Необходимостта да се купуват нови жилища се увеличи в пандемията, каза Мария Георгиева, зам.-председател на Асоциацията на кредитните посредници в България

19:39 | 11.03.21 г.
Кредитното посредничество ще расте, твърди експерт

От 2018 г. насам делът на кредитните посредници в банковото кредитиране и ипотечни кредити расте. Тази година Асоциацията на кредитните посредници в България (АКПБ) отчита 17% ръст, а прогнозите за 2021 г. са за 25%, за 2022 г.- за 30%.

Това заяви Мария Георгиева, заместник-председател на АКПБ, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Общо за изминалата година са били изтеглени ипотеки за 4,181 млрд. лв., при 3,857 млрд. лв. за 2019 г., като ръстът на годишна база възлиза на 8,4%. Делът на заемите, дадени чрез услугите на посредниците, е 15,06% през 2020 г. при 13,7% за 2019 г., стана ясно преди дни.

„Покупката на имот остава една от стабилните инвестиции. От друга страна, в условията на Covid, необходимостта да се разделят семействата и да се купуват нови жилища се увеличи“, каза Мария Георгиева, допълвайки, че в началото на пандемията е имало опасения за намалено потребление и повишаване на риска и просрочията.

„Имаше и затягане на риска на банките и ограничаване на кредитирането, но в много малка степен“, заяви Георгиева.  

„Банките определено гледат на нас като на партньор“, посочи гостът и посъветва всеки, който търси кредитен посредник, първо да провери регистъра на БНБ, където са описани всички регистрирани кредитни посредници.

Още от разговора може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още