IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Русия може да намали лихвата през втората половина на 2024 г.

През февруари обаче годишната инфлация се ускорява леко до 7,7%, сочат данни на институцията

20:53 | 09.04.24 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руската централна банка планира да намали лихвата през втората половина на годината, стана ясно от дискусии на гуверньора на институцията Елвира Набиулина в партии в Руската Дума. Тя посочи, че инфлацията през февруари е 7,7%, но в базовия сценарий на банката е предвидено до края на годината да падне до 4-4,5%.

Ръстът на инфлацията е удържан, но има някои стоки, чиито цени растат по-бързо от инфлацията, беше отбелязано в разговорите. Това са стоки, за които не могат да бъдат приложени мерките за замяна на вноса  - цитросови плодове, банани, какао и т.н.

През декември централната банка на Русия повиши лихвата до 16% в опит да ограничи инфлацията. Засега това ниво се запазва и в публикувано преди дни резюме от дискусиите при последото заседание на 22 март е видно, че институцията решава да запази лихвата и твърдата монетарна политика заради сложната икономическа и политическа обстановка. Нещо повече - през февруари годишната инфлация се ускорява леко до 7,7%, което е свръзано с поскъпването на услугите в туризма.

В същото време има сигнали за ускорявана на руската икономика, макар че ситуацията на трудовия пазар да се влошава, казват от институцията.

Настроенията сред бизнеса в момента са много оптимистични - печалбите на компаниите растат двойно спрямо 2019 година, категорична е Набиулина пред депутатите в Думата. Според нея това означава, че бизнесът има достатъчно средства за инвестиции, но и в същото време кадровата криза спъва развитието на руската икономика.

Финансовите измами също бяха отбелязани по време на срещите с парламентарно представените партии в Русия. Според изнесените данни руснаците са загубили 15,8 млрд. рубли (172 млн. долара) от различни измами, включително и финансови пирамиди. Тези престъпления се ограничават чрез различни законодателни инициативи, включително и задържане на подозрителни парични трансфери и задължение за банките да възстановяват суми, прехвърлени без знанието на техните собственици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:53 | 09.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
zelka007
преди 2 седмици
До: Alex Silver ... а опашките за яйца кога ще изчезнат таварищ ?! нали си наясно , че нема как да имат основна лихва от 16% , пък инфлацията да им е само 7% ... бананите им били виновни ... :))) ... ти речи коя от республиките ще бъде първата отцепила се , искаш ли да залагаме на имена ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 8
Alex Silver
преди 2 седмици
Първо смяна на ръководството на РЦБ. После привеждане на препоръките на акад. Сергей Глазев. И това ще стане съвсем скоро, до месец-два след встъпването на Путин в длъжност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още