IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС се готви да отмени фискалните ограничения и през 2023 г.

Засега има твърде много несигурност и е необходима нова оценка, посочи Паоло Джентилони

09:50 | 03.03.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Властите в Европейския съюз се готвят да отворят път за нова отмяна на ограниченията за дълг и дефицит в блока за четвърта поредна година, след като руската инвазия в Украйна доведе до нови разходи и помрачи икономическите прогнози.

Решение за това дали да се отложи връщането в сила на т. нар. Пакт за стабилност и растеж през 2023 г. може да се очаква през май, заяви европейският комисар по икономическите въпроси Паоло Джентилони в сряда, цитиран от Bloomberg.

„Засега има твърде много несигурност“, каза той пред репортери. По думите му е необходимо да се направи нова оценка на очакваната отмяна на клаузата за спиране на ограниченията през следващата година, което ще стане на базата на пролетната икономическа прогноза на блока, очаквана през май.

Това означава, че страните, чийто дълг набъбна по време на пандемията, ще могат да продължат с дефицита над ограничението от 3% от производството, без да са застрашени от санкции.

Коментарите на Джентилони са първите конкретни доказателства на ниво ЕС за това как конфликтът в Украйна оказва ефект отвъд границите на страната и дава отражение и върху фискалните политики.

Отмяната на ограниченията заради пандемията разпалиха спора в ЕС за това дали подобен режим, включен в европейското законодателство, не трябва да бъде смекчен, за да отразява схващането, че икономическите политики за растеж са най-добрия начин за намаляване на дълга.

Фискалните насоки, представени от Джентилони в сряда, също показват желанието за намиране на компромис, за да може да се отговори на индивидуалните нужди на отделните държави, без да се прилагат строги ограничения.

Страните членки, които могат да си го позволят, трябва да дадат приоритет на инвестициите, най-вече в дигиталния, екологичния и устойчивия преход, се казва в документа на Европейската комисия, представен от Джентилони. Ударението трябва да бъде поставено на „високото качество на инвестицията“.

В същото време силно задлъжнелите държави – сред които Италия, Гърция, Португалия, Испания и Франция – трябва да продължат да търсят начини да намалят задълженията си.

„Постепенно фискално коригиране при силно задлъжнелите страни членки е необходимо за стабилизиране и след това намаляване на съотношението на дълга“, посочват от ЕК.

По думите на Джентилони цените на енергията са от основно значение за прогнозите.

„Цените се приема, че ще останат завишени през цялата 2022 г.“, заяви той. Това със сигурност ще се отрази на очакваното икономическо разширяване на блока, но няма да му попречи, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Petar2015
преди 2 години
Този списък с "силно задлъжнелите държави" в ЕС е притеснително дълъг. Чудя се кога ли и България ще се присъедини към него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още