IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НСИ: Икономиката на България през 2021 г. се е разраснала със 7,6%, а не с 4,2%

Увеличението при данните за БВП идват от по-голямо потребление на домакинствата и трупане на запаси от фирмите, показват ревизираните данни на статистиката

16:00 | 21.10.22 г. 1
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Брутният вътрешен продукт (БВП), генериран от българската икономика, през миналата година възлиза на 139,012 млрд. лева, а реалният икономически растеж е бил 7,6% спрямо 2020 година. Това показват новите изчисления на Националния статистически институт, който ревизира данните след по-изчерпателна входяща информация.

Статистиката коригира нагоре с 4,7% номиналния БВП спрямо предварителните годишни данни за 2021 година. В сравнение с обявените предварителни годишни оценки стойностният номинален обем на БВП за миналата година е с 6,268 млрд. лв. по-голям и достига 139,012 млрд. лв., а реалният растеж е ревизиран от 4,2% на 7,6%. През 2020 г. отчетеният спад в реално изражение е ревизиран от 4,4% на 4%.

От НСИ припомнят, че актуализираните годишни данни за БВП се разработват девет месеца след изтичане на отчетния период и подлежат на ревизии, докато предварителните годишни оценки за БВП са сума от оценките на тримесечните данни и се разработват 65 дни след изтичане на отчетния период.

Актуализираните данни ще наложат промени в анализи и прогнози, които се базират на тях.

Годишен растеж на БВП за периода 2012 - 2021 година
Данни годишен растеж на БВП Източник: НСИ Данни годишен растеж на БВП Източник: НСИ

Сравнение с предварителните годишни оценки

Статистиката пресмята, че по отношение на брутната добавена стойност (БДС) по икономически сектори стойностният номинален обем на сектора на услугите е по-висок с 6,669 млрд. лв. спрямо предварителните данни и възлиза на 86,558 млрд. лева.

По компоненти на крайното използване стойностният номинален обем на частното потребление, което включва потреблението на домакинствата и на нетърговските организации, които обслужват домакинствата, е по-висок с 2,241 млрд. лв. спрямо предварителните годишни оценки. През миналата година стойностният номинален обем на частното потребление възлиза на 81,048 млрд. лева според актуализираните данни.

Ревизията на НСИ отчита, че бруто капиталообразуването е с 3,336 млрд. лв. по-голям стойностен обем в сравнение с предварителните данни, от които 2,610 млрд. лв. изменение на запасите и 726 млн. лв. бруто образуване на основен капитал. През миналата година стойностният номинален обем на бруто капиталообразуването възлиза на 29,296 млрд. лв. според актуализираните данни.

По отношение на нетния износ стойностният номинален обем на вноса е с 677 млн. лв. по-голям спрямо предварителните годишни оценки, докато този на износа е с 1,578 млрд. лв. по-висок.

През миналата година стойностният номинален обем на импорта на стоки и услуги е 82,918 млрд. лв., а на експорта на български стоки и услуги – 85,251 млрд. лв. според актуализираните данни.

Актуализирани данни по производствен метод

Брутната добавена стойност (БДС) възлиза на 121,607 млн. лева. Реалният стойностен обем на показателя е с 8% по-висок в сравнение с този, достигнат през 2020 година.

По отношение на реалния растеж на БДС по икономически сектори през 2021 г. спрямо 2020 г. най-голям ръст има при аграрния сектор, следван от сектора на услугите и индустрията. По-конкретно, през 2021 г. растежът на БДС се определя от регистрираното увеличение при: селско, горско и рибно стопанство - увеличение с 28,8%; финансови и застрахователни дейности - 23%; търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети; транспорт, складиране и пощи; хотелиерство и ресторантьорство - 14,5%; професионални дейности и научни изследвания; административни и спомагателни дейности - 10,1%.

При операции с недвижими имоти повишението е със 7,7%; при създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения – 6,2%; при добивна промишленост; преработваща промишленост; производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива; доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване – 5,4%; нарастване с 0,9% има при държавно управление; образование; хуманно здравеопазване и социална работа. 

НСИ отчита намаление през 2021 г. спрямо 2020 година: при култура, спорт и развлечения и други дейности – понижението е с 0,4%; а при строителството има намаление със 17,1%.

Актуализирани данни по компоненти на крайното използване

По отношение на компонентите на крайното използване влияние за регистрирания икономически ръст има крайното потребление с увеличение от 6,7% и бруто капиталообразуването с увеличение от 10,8%. Износът на стоки и услуги се увеличава с 11%, а вносът на стоки и услуги нараства с 10,9% в сравнение с 2020 година.

През миналата година частното потребление допринася за годишния ръст на БВП с 5,1 процентни пункта (пр. п.).

Правителственото потребление е с принос от 0,1 пр. п.

Бруто капиталообразуването е с отрицателен принос (1,8 пр. п.), докато изменението на запасите е с принос от 3,8 пр. п. Нетният износ отбелязва положителен принос от 0,2 пр. п.

БВП и принос по компоненти на крайното използване
Данни за БВП Източник: НСИ Данни за БВП Източник: НСИ

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 21.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
alex8712
преди 1 година
Сериозна корекция... А и с данните за намалялото население, БВП/глава ще се повиши значително в статистиката. "През миналата година стойностният номинален обем на импорта на стоки и услуги е 82,918 млрд. лв., а на експорта на български стоки и услуги 85,251 млрд. лв." - положително търговско салдо отдавна не се беше случвало...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още