IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ: Средствата от Сребърния фонд и по европейските проекти са налични

Парите на правителството във фискалния резерв през март и април са в съответствие със законовите изисквания

14:45 | 02.06.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Средствата от Сребърния фонд и по европейските проекти са налични във фискалния резерв. За това съобщи Министерството на финансите и се позова на публично достъпни данни за състоянието на фискалния резерв от Управление „Емисионно“ на БНБ и наличностите в т.нар. „единна сметка“, които се пазят в централната банка.

Данните показват, че за нито един период през месеците март и април наличностите на правителството не са по-ниски от законово определения ограничител, което означава, че средства на Държавния фонд за гарантиране на устойчивостта на държавната пенсионна система (т.нар. Сребърен фонд) и средствата по програми и проекти на Европейския съюз са налични в пълен размер за всеки от посочените периоди, посочват от финансовото министерство.

Данни: Министерство на финансите Данни: Министерство на финансите

От ведомството на Росица Велкова потвърждават, че наличностите на Сребърния фонд за посочените периоди са в размер на малко над 3,7 млрд. лв., като е спазен и ограничителят по отношение на средствата по програми и проекти на ЕС.

Обяснението на Министерството на финансите идва след обвинения от парламентарната трибуна, че се харчи от средствата от Сребърния фонд, както и че има потенциална опасност това да се случи.

При внасянето на проекта за удължаване на удължителния закон за Бюджет 2023 Росица Велкова уточни, че се предлага да отпадне т.нар. параграф 15, с който условно са блокирани във фискалния резерв европейските средства и Сребърният фонд. Смисълът на това предложение беше, че с единната сметка ще могат да се финансират гъвкаво разходите на държавата, а не да се теглят дългове.

Росица Велкова после сама предложи между двете четения депутатите да въведат нов лимит, с който отново да гарантират, че средствата за гарантиране на пенсиите в бъдеще, както и тези за разплащане по европроекти, няма да бъдат разходвани за други цели.

Пред депутатите от парламентарната бюджетна комисия финансовият министър потвърди, че прави предложение за отпадане на поисканото в началото разблокиране на парите от еврофондовете и Сребърния фонд, които са част от фискалния резерв. Велкова обаче настоява между първо и второ четене на удължителния закон за бюджета да се запише, че неснижаемият остатък на резерва не трябва да пада под 4,5 млрд. лева.

Притесненията на финансовия министър са заради състоянието на публичните финанси и намалелите приходи при увеличени разходи за социални плащания и обслужване на държавния дълг.

Investor.bg припомня, че от 1 юли предстои индексация на пенсиите. До края на годината държавата трябва да разплати 4,1 млрд. лева по европроекти от стария програмен период и 1,3 млрд. лева по Плана за възстановяване и устойчивост.

Росица Велкова предлага приоритизиране на разходи. „Нямаме право на нов дълг. Ако останат и не се приеме отпадането на параграф 15, с който се освобождават средствата от фискалния резерв, ние неминуемо ще влезем в даден момент на приоритизиране на разходите и няма да можем да изплащаме всичко“, коментира тя.

Служебният финансов министър посочи, че ако не се освободят средства от единната сметка, в която влизат парите на фискалния резерв, има риск за "временен ликвиден разрив". Велкова е убедена, че блокирането на единната сметка е в противоречие на Закона за публичните финанси.

Настоящият удължителен закон за бюджета изтича на 10 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 02.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още