IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските консерватори отново са развълнувани на тема данъчни намаления

Може само да се гадае относно дисциплината и математическите способности на партията, когато числата не излизат

09:12 | 11.06.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Британските консерватори отново са развълнувани на тема данъчни облекчения, които обещават, сякаш миналогодишният катастрофален „мини“ бюджет не се е случил, пише икономическият редактор на Financial Times Крис Джайлс. Правителствени източници се впуснаха да информират, че министър-председателят иска да намали ставката на данъка върху доходите с 2%; междувременно група от 50 депутати от торите поискаха премахването на „морално погрешния“ данък върху наследството.

Нито едно от последните развития не трябва да е неочаквано за финансовия министър Джеръми Хънт, който насърчи подобни спекулации в своя мартенски бюджет. Той обеща да направи постоянна инвестиционната отстъпка от 9 милиарда британски лири годишно в корпоративния данък „веднага щом можем да го сторим отговорно“, като добави като доказателство към депутатите, че „консервативният подход е да намаляваме данъците, когато можем“.

Намаляването на данъците „отговорно“ и „когато можем“ винаги е било казвано с нещо като намигване към редовите тори в парламента. Министрите смятаха, че трябва само да изчакат до есенния отчет на Службата за бюджетна отговорност (OBR), за да получат оправдание за намаляване на данъците.

Причината за тази увереност е малко тайнствена. Фискалните правила на Хънт се проектират за пет години напред. По време на мартенския бюджет те предполагаха, че публичният дълг трябва да намалява като дял от националния доход през финансовата 2027-28 г., заедно с публичните заеми, спадащи под 3 процента от брутния вътрешен продукт. Тази есен годината за сравнение ще се прехвърли към 2028-29 г., което ще даде възможност на финансовия министър да включи още една година на нереалистично строги планове за публични разходи в прогнозите, магически подобрявайки перспективите за дълга и заемите.

По закон независимата OBR трябва да приеме думата на правителството, че публичните разходи ще бъдат задържани, независимо от миналия опит, който предполага, че това е много малко вероятно. Дори службата да смята, че данните за разходите са абсурдни, тя може само да повдигне вежда в своя коментар. Резултатът е, че измамната прогноза може да се използва като независимо оправдание за предизборни намаления на данъците.

Консерваторите смятат, че печелят и в двата случая. Ако намаляването на данъците повиши техните изборни шансове, министрите могат да се справят с последствията по-късно. Ако загубят изборите, утехата е, че ново лейбъристко правителство ще се изправи почти незабавно пред кошмар за публичните финанси.

Това е на теория. На практика изглежда, че планът се обърква малко, точно както стана с бившата премиерка Лиз Тръс миналото лято. Икономиката сега може да е по-силна от очакваното през март, но това обикновено не подобрява средносрочните перспективи за публичните финанси. По-силният икономически растеж сега идва в замяна на слабост по-късно.

Лошата новина за Министерството на финансите е, че всички очаквани лихвени проценти през петгодишния прогнозен хоризонт сега са по-високи от март и публичните финанси на Обединеното кралство са силно чувствителни към разходите по заеми. Сега финансовите пазари очакват основната лихва на Английската централна банка (АЦБ) да бъде средно над 5 процента през 2023-24 г. и да се движи около 4 процента през следващите пет години – цял процентен пункт над прогнозите на OBR през март. Доходността на британските ДЦК също е близо процентен пункт по-висока.

За разлика от много развити икономики Обединеното кралство има много прозрачно счетоводно отчитане на лихвите по дълга: тези повишения на очакваните разходи по заемите ще принудят OBR да ревизира нагоре дефицита на Обединеното кралство с приблизително 20 млрд. паунда годишно, или близо 1% от БВП. Засега това елиминира голяма част от възможностите за намаляване на данъците и оставане в рамките на фискалните правила.

Данните за публичните финанси могат да се променят и има няколко месеца до есенния бюджет. Но само можем да гадаем относно дисциплината и математическите способности на една консервативна партия, която изглежда навлиза във втора поредна лятна треска за намаляване на данъците, когато числата не излизат, завършва Джайлс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 11.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още