IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания има голям проблем с бизнес инвестициите

Той доведе до стагниране на производителността, което задържа растежа, заплатите и данъчните приходи

13:36 | 23.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В продължение на десетилетия бизнес разходите във Великобритания за неща като заводи и машини (като част от БВП) изостават значително спрямо другите държави от Г-7. Инвестициите буксуват след референдума за Брекзит и едва сега се върнаха към нивата отпреди пандемията. Недостатъчните капиталови разходи доведоха до стагниране на производителността, което задържа растежа, заплатите и данъчните приходи. Сега се прогнозира, че Обединеното кралство ще бъде единствената голяма икономика, която ще се свие тази година; корпоративната неплатежоспособност се очаква да нарасне, а инвестиционните перспективи да отслабнат още повече. Планът да са накара бизнесът да инвестира отново е от първостепенно значение, в противен случай икономическата среда на Великобритания, характеризираща се с нисък растеж, рискува да се утвърди, пише Financial Times в редакционен коментар.

Няма магическа пръчка за преодоляването на дългогодишен и сложен проблем. Но това и бъдещите правителства трябва да се съсредоточат върху разработването на правилните данъчни облекчения, премахването на бариерите пред растежа на бизнеса и възстановяването на репутацията на Великобритания като стабилна държава. 

Солидният набор от стимули за капиталови инвестиции е ключова отправна точка. Текущото данъчно облекчение със „супер приспадане“ изтича през март, точно когато фирмите са засегнати от голямо увеличение на корпоративния данък – което би наредило Обединеното кралство сред най-малко конкурентните режими за капиталови облекчения в ОИСР. Щедрите отстъпки трябва да бъдат удължени за постоянно или заменени от система на пълно отчитане на инвестициите като счетоводен разход, която би дала на фирмите дългосрочна сигурност в способността им да компенсират инвестициите чрез данъчната система. Може да се добавят по-силни стимули за зелени и дигитални разходи. Гарантирането, че данъчните стимули за научноизследователска и развойна дейност остават привлекателни, също е от решаващо значение за подпомагане на разходите от сектори на растежа като биотехнологиите. Планираното намаляване на данъчните кредити, използвани от стартиращите фирми, вече кара инвеститори и иновативни фирми да гледат към чужбина.

Кумулативната тежест на данъците и регулациите също има парализиращ ефект върху растежа на бизнеса, притискайки инвестициите. Увеличаването на корпоративния данък от 19% на 25% ще направи Великобритания по-малко конкурентоспособна. Правителството трябва да се стреми да го намали с времето. Бизнес тарифите - данък върху собствеността - са сред най-тежките в Г-7. Необходима е реформа, за да се намали тяхното негативно влияние върху растежа на малкия бизнес и инвестициите в имоти. Междувременно хиляди малки фирми умишлено ограничават приходите си, за да избегнат преминаването на прага от 85 000 паунда за начисляване на ДДС. Механизъм за изглаждане, чрез който се прилага намален данък за тези, които надвишават прага с малко, може да помогне за отключване на растежа.

Увеличаването на достъпа до финансиране също е жизненоважно. Великобритания разполага с големи пулове от дългосрочен капитал, но по-малко от 1% от пенсионните и застрахователни активи в размер на 4,6 трилиона паунда са инвестирани в непублични британски акции, според аналитичния център New Financial. Рисковият капитал е широко достъпен, но Великобритания трябва да отприщи финансиране от тези други пулове, за да помогне на бизнеса да увеличи мащаба си, отчасти чрез намаляване на регулаторните бариери и консолидиране на многобройните пенсионни схеми с фиксирани вноски. Ролята на финансирането чрез акции като цяло се нуждае от рестартиране. Трябва да е по-лесно и по-евтино за компаниите да се листват на борсата, а схемите за подпомагане на инвеститорите се нуждаят от дългосрочна подкрепа. Може да се проучи намаляването на данъчния диференциал между дълговото и дяловото финансиране, за да се стимулира второто.

Стабилността е от насъщно значение, за да се даде на бизнеса яснота при планирането. Промяната на политиките е вредна. Една дългосрочна данъчна пътна карта би била ценна. Междувременно планираният прием до края на годината на взаимствани от ЕС закони причинява значителна несигурност, като бързото разрешаване на спора относно търговските правила със Северна Ирландия е от решаващо значение. Краткосрочните опити да се даде тласък на инвестициите ще бъдат изкушаващи за властите. Но проблемът изисква всеобхватен подход, който подкрепя бизнес растежа и доверието в дългосрочен план. Икономическата награда за това би била огромна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 23.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още