IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите оставиха представителството ни по международни арбитражни дела в МФ

Ще бъде създаден междуведомствен съвет с експерти от финансовото и правосъдното министерства, който да разработва правилата по възлагане на средства на канторите

14:34 | 12.07.23 г. 1
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Парламентът реши представителството на българската държава по международни арбитражни дела да остане в Министерството на финансите (МФ). Решението беше взето със 163 гласа „за“ и 52 „против“. След остър спор то беше подкрепено от всички парламентарни групи, без тази на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ), която гласува „против“.  

Повод за дебата в пленарната зала стана проект за постановление на Министерски съвет, което предвиждаше министърът на правосъдието да замени финансовия при процесуалното представителство на българската държава по международни арбитражни дела. Против предложението, като се запази досегашният ред, са поставили подписите си депутати от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Има такъв народ". Те бяха подкрепени от "Възраждане", които заподозряха схема за овладяване на част от парите по делата за общо 4 млрд. лева.

По думите на Деян Николов от "Възраждане" управляващите искат да сменят кантората, която води арбитражните дела досега, и "да прехвърлят воденето на тези дела към някоя кантора, приближена до Лена Бориславова".

„Едно е да се опитвате да си правите оборот на кантори, съвсем друго е да жертвате два-три милиарда евентуални ползи от спечелени дела за държавата, коментира Николов. – Схемата е ясна, сключват споразумения, вместо да водим делата до края и да се борим за 4-те милиарда, сключваме споразумения за 1-2 милиарда, за колкото успеем да се споразумеем. Кантората, приближена до управляващите, си взема тяхната комисионна, може би 50, 100, 200 милиона. Правим цялото нещо в рамките на няколко месеца, защото след това няма да управляваме, и всички са щастливи и доволни, само че Асен Василев иска да дели на едно“.

Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов посочи, че веднъж вече са се противопоставили на тази идея по време на правителството на Кирил Петков.

От БСП се противопоставиха с аргумента, че експертите на финансовото министерство работят добре и са спечелили всички 15 дела, в които са представлявали държавата.

Министърът на правосъдието Атанас Славов защити идеята на кабинета. Той съобщи, че с Асен Василев са се разбрали да бъде създаден междуведомствен съвет с експерти от двете министерства, финансовото разузнаване и други институции, който да разработва правилата по възлагане на средства на канторите, осъществяващи защитата на държавата, като е намерен разумният и балансиран модел.

"Аз като министър на правосъдието, така и министърът на финансите господин Василев, единствената цел на обсъжданите промени винаги е била как да подобрим защитата на държавния интерес, да няма спекулации по темата, че някой е имал интерес да разпределя тези пари между познати кантори или да сключва някакви сделки на тъмно, не", заяви Славов.

Той потвърди, че „всичко ще е ясно, всичко ще е прозрачно и ще се осъществява от служителите в рамките на Министерството на финансите с експертната, методичната подкрепа на представителите в този междуведомствен съвет".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 12.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
danchomentata
преди 10 месеца
Wintershall Erdgas Handelshaus Zug AG (WIEE): 49 the undertaking mainlyoperated on the upstream wholesale gas market where it purchased Russian gason the Ukrainian/Romanian border (Isaccea) and resold it immediately toBulgargaz at the same delivery point. https://ec.europa.eu/competition/antitrust/cases/dec_docs/39849/39849_2692_4.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още