IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Истинска ли е касовата бележка? 200 хил. потребители проверяват чрез приложение на НАП

Приходната агенция припомня, че потребителят може да задържи плащане към търговец, ако не получи касова бележка

16:26 | 05.01.24 г.
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

Близо 200 хил. потребители ежедневно проверяват дали касовите бележки, които търговците им издават, са истински, или фалшиви през мобилното приложение на НАП – NRA Mobile, съобщават от пресцентъра на приходната агенция. Приложението може да се свали на мобилно устройство и чрез него да се сканира QR кода върху бележката.  По този начин през 2023 г. са проверени над 250 хил. бележки, а от началото на тази година – повече от 20 хил. и нито една не е била фалшива.

Потребителите сканират отпечатания на бележката QR код и приложението показва кодираните в него стойност на покупката, дата, час и номер на касовата бележка и фискалната памет на касовия апарат. Клиентът може да сравни дали данните в бележката и мобилното приложение съвпадат, или се различават. Ако има разлика, приложението позволява директен контакт с НАП по телефона за сигнализиране за фалшива касова бележка.

Потребителите могат да направят и справка дали конкретната касова бележка е получена в сървърите на приходната агенция, за което е необходимо изчакване от няколко минути. Ако всичко с бележката е наред, приложението показва в зелен цвят, което значи, че документът е бил успешно получен в НАП. 

От приходната агенция припомнят, че ако не им бъде издадена касова бележка, потребителите имат право да задържат плащането към търговеца, докато не получат платежния документ. Промяната в Закона за ДДС влезе в сила на 1 януари 2024 г. Тя има за цел да противодейства на укриването на приходи и нелоялната конкуренция, както и да гарантира потребителските права, които носи наличието на касова бележка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 05.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още