IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Спецов остава начело на НАП, шеф на агенция "Митници" ще е Георги Димов

Людмила Петкова заяви, че към 29 март фискалният резерв на България е 6,7 млрд. лв., при 9,9 млрд. лв., обявени от Асен Василев

18:00 | 09.04.24 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Часове след като встъпи в длъжност, вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова обяви, че Георги Димов е новият директор на Агенция "Митници".

Димов, досегашен заместник-изпълнителен директор на Националната агенция за приходите (НАП), наследява Петя Банкова като директор на Агенция „Митници”, съобщи на брифинг Петкова.

Директор на НАП остава Румен Спецов.

„Няма да бъде намалявана числеността на Агенция "Митници". Основни приоритети са еврозоната и Шенген. Основната им задача е да продължат да работят за повишаване на събираемостта на бюджетните приходи“, уточни Петкова.

Припомняме, че Банкова беше арестувана по обвинение за участие в организирана престъпна група за търговия с влияние, контрабанда и подкупи. По време на церемонията по предаване на властта в Министерството на финансите само преди няколко часа служебният министър Людмила Петкова и предшественикът й Асен Василев заявиха, че не разполагат с допълнителна информация около скандалния случай, но Василев определи това като „несериозно”.

„Основната задача на новия директор на Агенция „Митници” е с доказаните си експертни и ръководни качества да пренесе добрия опит и практики от НАП в митниците. Целта е повишаване на събираемостта на приходите, както и да се осигури плавният преход по вливането на двете приходни агенции в единна агенция за приходите”, заяви Петкова.

Димов подчерта, че е следил в детайли какво се случва в Агенция „Митници” през последните дни. „В рамките на няколко дни ще бъде отговорено на всички въпроси”, каза лаконично той. 

Петкова заяви, че няма да вземе отношение по темата с обвиненията, повдигнати на бившия директор на Агенция „Митници“. По думите й това е работа на следствените органи. „Нямаме право да се намесваме в започнало производство”, каза финансовият министър. Но уточни, че всичко ще бъде проверено както от Димов, така и от самата нея. 

Румен Спецов запазва поста си начело на Националната агенция за приходите, заедно с останалите членове на ръководството на НАП. „Основната им задача е да продължат да работят за повишаване на събираемостта на бюджетните приходи”, каа той.

Петкова обяви, че е проверила състоянието на фискалния резерв на страната с встъпването си в длъжност като министър на финансите.

Фискалният резерв към 8 април е близо 6,7 млрд. лева, каза Петкова. От тези пари 4 млрд. лв. са в Сребърния фонд за пенсии и разполагаемите средства са 2,7 млрд. лева, уточни служебният финансов министър, допълвайки, че ще бъде направен подробен анализ.

"Беше по принцип отбелязано, че фискалният резерв е 9,9 млрд. лева. Това са данни към 29 март“, уточни тя и добави, че към тези близо 6,7 млрд. се добавят и вземанията, които са от фондовете на ЕС за сертифицирани разходи и аванси. Оценката им е около 2 млрд. лева и включват очакваните бъдещи постъпления от втория транш по ПВУ.

Петкова предположи, че 1,6 млрд. лв. са средствата за придобиване на вземанията от Топлофикация "София", БЕХ и "Булгаргаз". "За останалите ни трябва по-подробен анализ“, каза още тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 09.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още