IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на етера е на двумесечен връх след сигнали за успешен тест

Криптовалутата поскъпва с над 12% за последното денонощие, биткойнът мина прага от 24,5 хил. долара

10:34 | 11.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на етера достигна над двумесечен връх след сигналите, че планът за подобрението на мрежата на етериума е преминала успешно ключов тест, съобщава Bloomberg.

Монетата поскъпва с над 12% за последното денонощие към 9:45 ч. до 1887 долара – това е повече от два пъти над юнското дъно от под 900 долара и значително задминава възстановяването на биткойна.

Цената на етера през последното денонощие. Графика: CoinDesk Цената на етера през последното денонощие. Графика: CoinDesk

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация от своя страна мина прага от 24 хил. долара, насочвайки се към следващата си цел в движението нагоре. Биткойнът поскъпва с над 7% за последните 24 часа до 24 552 долара. Поскъпването е обхванало и по-широкия пазар, като рипълът прибавя над 5% към цената си, соланата - близо 13%, а карданото - 6,5%.

Етерът е основната криптовалута на блокчейна етериум – най-използвания блокчейн за търговски цели – и оптимизмът около нейното сливане (както е известно предстоящото подобрение, в което се сменя принципът ѝ на работа) е ключов за започналото плахо възстановяване от тазгодишната криптозима.

Тестът на Гьорли, извършен в сряда, представлява основна репетиция за преминаването на етериума от т. нар. система proof-of-work към по-енергийноефективната proof-of-stake. Окончателната смяна се очаква следващия месец.

Един от съоснователите на етериума Виталик Бутерин публикува в Twitter пост, в който се казва, че е била активирана системата proof-of-stake. В друга публикация на Тим Бейко, един от хората, които координират разработчиците на етериума, показа скрийншот, който предполага, че тестът е бил успешен. Поскъпването на етера и биткойна. Графика: Bloomberg Поскъпването на етера и биткойна. Графика: Bloomberg

Софтуерното подобрение се разработва от години и ключовата роля на етериума като основен компонент на криптоинфраструктурата подчертава важността на промяната за целия сектор.

Блокчейнът е в основата на над 3400 активни приложения за децентрализирани финанси, улеснявайки всичко от гейминг до търговия. Токенът етер има пазарна капитализация от 225,5 млрд. долара.

Ако тестът на Гьорли наистина е преминал успешно, разработчиците на етериума може още в четвъртък да дадат дата за актуализацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още