IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на биткойна може би стигна дъно след речта на Пауъл

Биткойнът поевтинява с 1,3% за последното денонощие, но въпреки това остава комфортно над прага от 20 хил. долара

11:55 | 31.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на биткойна се разклати, но така и не се срина, след като в края на миналата седмица управителят на Федералния резерв сигнализира за високи за по-дълго лихвени увеличения. Този модел, за някои анализатори, може да е намек за достигнато дъно за токена.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация поевтиня с 6%, откакто речта на Пауъл по време на симпозиума в Джаксън Хол подчерта решителността на централната банка да ограничи ценовия натиск. Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk

Това представлява по-малък спад, отколкото трейдърите са свикнали да наблюдават при волатилен актив като биткойна. Той е приблизително в синхрон с движението на технологичния индекс Nasdaq 100 за същия период, докато в миналото загубите на биткойна бяха значително по-големи от тези при традиционните активи във времена на стрес.

„Биткойнът показва известна устойчивост тук, като се изкачва над нивото от 20 хил. долара въпреки широкоразпространената пазарна слабост“, посочва старши пазарният анализатор на Oanda Ед Моя. „Криптотрейдърите не са свикнали да виждат биткойна да устоява на погром на Wall Street, така че това може да се окаже обещаващ сигнал“, коментира той.

Минути преди 11:30 ч. българско време биткойнът поевтинява с 1,3% за последното денонощие, но въпреки това остава комфортно над прага от 20 хил. долара до 20 202 долара.

Този праг за някои пазарни анализатори измерител на това дали инвеститорското настроение е стабилно или не.

Дневното движение на биткойна, било то нагоре или надолу, също бележи свиване този месец спрямо по-рано през 2022 г. – 2,4% за свиването и 1,4% за покачването спрямо съответно пикове от 4,1% и 3,4% през юни, показват данни, събрани от Bloomberg. Месечният диапазон на движение на цената на биткойна. Графика: Bloomberg Месечният диапазон на движение на цената на биткойна. Графика: Bloomberg

И макар по-малките движения да подкрепят тезата, че дъното е близо, то има други индикатори, според които сигнализират да не се бърза с преценката. Например сезонните тенденции определят септември като труден месец и трейдърите плащат премия за опции, защитаващи ги от спад на цената под 18 хил. долара.

За Джон Торо, ръководител на търговията в борсата за дигитални активи Independent Reserve, криптовалутите остават рисков актив. Той обаче очаква предстоящата през септември актуализация на блокчейн системата на етера да продължи да привлича инвестиционен капитал и да оказва подкрепа при спадове на цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още