IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптосветът се готви за – може би – още един тежък септември

Средно спадът за месеца през последните пет години възлиза на 8,5%

11:05 | 01.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

След едно тежко лято за криптофеновете може би все още е рано да си отдъхнат.

Септември обичайно е един от най-лошите месеци за биткойна. Монетата поевтинява през всеки септември от 2017 г. насам. Средно спадът за месеца през последните пет години възлиза на 8,5%, посочват от Bespoke Investment Group, цитирани от Bloomberg. Месечното представяне на биткойна от септември 2017 г. насам. Графика: Bloomberg Месечното представяне на биткойна от септември 2017 г. насам. Графика: Bloomberg

Етерът, втората по големина на пазарната капитализация криптовалута, също има тенденцията да страда през деветия месец – тя поскъпва само през една четвърт от времето и записва средно двуцифрен спад в проценти.

„Септември може би ще бъде друг доста волатилен месец“, коментира Шон Крус, ръководител на звеното за търговски стратегии на TD Ameritrade. „Рискът е в посока надолу“, коментира още той.

Търговията с криптовалути е нестабилна през цялата година на фона на увеличаването на лихвените проценти от Федералния резерв и други централни банки в опит да се пребори инфлацията. Цената на биткойна е надолу приблизително с 60% тази година, а някои други монети загубиха дори повече.

Дигиталните активи се движат сходно на американските акции цяла година, като корелацията между двете остава силна. Септември обикновено е труден месец и за ценните книжа и тази година вероятно няма да се окаже по-различна, тъй като трейдърите и инвеститорите чакат срещата на ръководството на Фед на 20-21 септември.

Етерът обаче поскъпва през последните седмици преди дългоочакваното подобрение на блокчейн системата му етериум, в рамките на което трябва да се елиминират миньорите и да се намали значително енергоемкостта на получаването на монети. Това означава, че сезонните фактори може и да не са толкова силно изразени тази година.

„Важно е да гледаме последния септември и септември преди това, мислейки си какво става тук“, казва Леа Уалд, главен изпълнителен директор на фонд мениджъра Valkyrie Investments. „Но аз също така мисля, че всяка пазарна среда трябва да бъде индивидуално разглеждана, особено предвид собствения стил на търговия и времеви хоризонт“, допълва тя.

Когато има експоненциален растеж – както при биткойна – използването на линеарни инструменти като регресии и корелации може да не работи така добре, казва Марк Конърс, ръководител на звеното за проучвания на 3iQ. „Много съм развълнуван за представянето на биткойна днес“, коментира той. „Актуализацията на етериума ще донесе със себе си яснота“ за стойността, каза още Конърс.

Но на фона на ралито на етера пазарното лидерство на биткойна отслабна. През август управляваните финансови активи на биткойна са намалели с над 7% до 17 млрд. долара, а пазарният му дял се е свил до приблизително 68% от общите управлявани финансови активи. Това представялва спад спрямо дела от 77% през юли, показва доклад на CryptoCompare.

Междувременно тръстът Grayscale Bitcoin Trust на стойност 12,8 млрд. долара загуби позицията си като най-търгуван тръстов продукт, като дневните търгувани обеми на фонда достигнаха среден размер от 42 млн. долара спрямо 49 млн. долара за продукта Grayscale Ether.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още