IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строгите регулатори правят криптовалутите по-привлекателни за инвеститорите

Почти 60% от 564 респонденти в проучване на MLIV Pulse са сигнализирали, че за тях последната вълна правни действия в криптосектора е положителен сигнал

15:00 | 24.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Решителни действия от страна на американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC) или други регулатори, които разследват криптокомпании, може да се окажат добра новина за индустрията. Според пазарните участници вероятността да инвестират в сектора е по-голяма след засилени мерки по прилагане на законодателството, съобщава Bloomberg.

Почти 60% от 564 респонденти в проучване на MLIV Pulse са сигнализирали, че за тях последната вълна правни действия в криптосектора е положителен сигнал за токените, които през последните месеци загубиха от характерната си волатилност. Сред знаковите в последно време мерки на американските регулатори са разследванията на фалиралите криптофирми Three Arrows Capital и Celsius Network, както и разследването на SEC на Yuga Labs, която е зад колекцията незаменяеми токени (NFT) Bored Ape.

Според Крис Гафни, президент на сегмента за световни пазари на TIAA Bank, това може да привлече повече професионални инвеститори към сектора. „Колкото повече успеят да изкарат криптовалутите от Дивия запад и да ги вкарат в традиционните финанси, толкова по-добре ще е“, смята той. По-голямото правоприлагане в криптосектора прави...? По-вероятно/по-малко вероятно да инвестирате. Графика: Bloomberg По-голямото правоприлагане в криптосектора прави...? По-вероятно/по-малко вероятно да инвестирате. Графика: Bloomberg

Тази позиция важи и за биткойна. Повечето инвеститори са малко по-оптимистично настроени за криптовалутите, отколкото през юли. Почти половината от респондентите очакват най-голямата монета по пазарна капитализация да продължи да се търгува в диапазона между 17 600 и 25 000 долара до края на годината. Това е далеч от по-мрачните прогнози от това лято, когато мнозинството смяташе, че е по-вероятно цената да падне до 10 хил. долара, отколкото да се качи до 30 хил. долара. Трябва да се отбележи обаче, че този път респондентите разполагат и с по-широк набор от възможни опции, отколкото при предходното допитване.

„Нашите инвеститори разбират и пазарът разбира, че децентрализираните протоколи имат уникални предимства, които не само могат да са от полза на криптопазарите, но и на традиционните пазари като цяло“, казва Мери-Катерин Ладер, главен оперативен директор на Uniswap Labs пред Bloomberg TV.

И макар цената на биткойна да е надолу с 60% от началото на годината, то цената му остава стабилна между 18 171 и 25 203 долара от предходното допитване насам, като не успява да пробие осезаемо диапазона. Волатилността осезателно намалява, като индексът T3 Bitcoin Volatility Index е надолу с 33%, откакто токенът стигна абсолютния си връх от почти 69 хил. долара на 10 ноември.

Биткойнът поддържа силна корелация с по-рисковите активи, както и със S&P 500 от март, като почти не променя позицията си през последните три месеца, тъй като инвеститорите се отнасят към криптовалутите по почти същия начин, както и всички останали активи в средата на растящи лихвени проценти.

Според 42% от респондентите корелацията на криптовалутите с технологичните акции ще остане същата и през следващите 12 месеца, като 43% посочват, че биха увеличили експозицията си към дигитални активи през същия период. Ще купувате ли още криптовалути през идните 12 месеца? Графика: Bloomberg Ще купувате ли още криптовалути през идните 12 месеца? Графика: Bloomberg

2022 г. се оказа монета с две лица за криптовалутите. Първата половина на годината бе белязана от хаоса. Имаше фалити, като на Voyager Digital Ltd., и срива за 40 млрд. долара на екосистемата на блокчейна тера. Приблизително 2 трлн. долара пазарна капитализация бяха изтрити спрямо рекордното представяне от края на 2021 г. През юни ситуацията започна да се обръща, като цената на криптовалутите започна да навлиза в плато, достигайки сегашния си диапазон, докато по-обширната макроикономическа среда се влошаваше и трейдърите се обърнаха към по-традиционни активи като облигации и валути за печалба.

Понижената волатилност „е вероятна, що се отнася до нерешителността тук“, каза Кати Стоктън, управляващ партньор на Fairlead Strategies.

През септември мрежата на етериума претърпя пълна актуализация – т. нар. сливане – при което енергийното потребление на системата намалява с 99%. Засега обаче само около една трета от инвеститорите вярват, че т. нар. обръщане, при което пазарната оценка на етера минава тази на биткойна, може реално да се случи през следващите две години – дял, който остава относително без промяна от юли насам.

Участниците в допитване са изразили и широко вариращи мнения, що се отнася до криптовалутите, подчертавайки до каква степен те остават противоречива тема. Помолени да опишат с една дума криптосектора, двата най-популярни отговора на респондентите са разделени почти по равно между „Понци“ (от Понци схема – бел. ред.) и „бъдеще“.

„Почти като религия е – ако вярвате, ще вярвате – независимо от цената или насрещния вятър“, казва Виктория Грийн от G Squared Private Wealth.

„Дихотомията между бума и срива отлично описва криптовалутите и широкият набор от възможни резултати. Има толкова много неизвестни, включително регулации и платформи, както и какво, за Бога, са и за какво ще се използват“, казва тя и допълва: „Така че, ако сте истински вярващ, ще кажете, че това е бъдещето“.

„Хората с по-традиционни възгледи може да кажат, че това е Понци“ схема, допълва Грийн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:01 | 24.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още