IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на биткойна достигна най-ниското си ниво от две седмици насам

Част от разпродажбата бе предизвикана и от спада в стойността на монетата на криптоборсата FTX

10:35 | 08.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на етера и биткойна достигнаха до най-ниските си равнища от две седмици насам във вторник след поевтиняване на токена на борсата FTX, предпазливостта преди междинните избори в САЩ и новите данни за инфлацията, съобщава Bloomberg.

Минути преди 10 ч. българско време най-голямата криптовалута по пазарна капитализация изтрива над 4% от цената си за последните 24 часа до 19 797 долара. По-рано спадовете достигнаха до 6,4%. Етерът на свой ред е надолу в стойността с 3,7% до 1494 долара, като преди това изтри до 9%. И двете равнища не са наблюдавани от 25 октомври насам. Цената на соланата се смъкна с до 20%, като впоследствие се възстанови частично от загубите. Цената на биткойна през последния месец. Графика: CoinDesk Цената на биткойна през последния месец. Графика: CoinDesk

„Изглежда биткойнът все още е настроен да бъде рисков актив и това означава, че може да се затрудни да направи каквото и да е било, докато не минем както междинните избори, така и доклада за инфлацията“, коментира Ед Моя, старши пазарен анализатор на Oanda Corp.

Част от разпродажбата бе предизвикана и от спада в стойността на монетата на криптоборсата FTX, която се сви под офертната си цена от 22 долара в предложението за изкупуването на притежанията на Binance.

В неделя главният изпълнителен директор на най-голямата криптоборса в света Чанпън Джао обяви плановете си да продаде притежаваните от платформата FTT токени (монетата на платформата на милиардера Сам Банкман-Фрийд FTX) на обща стойност 530 млн. долара. На свой ред Каролин Елисън, главният изпълнителен директор на търговската къща на Банкман-Фрийд Alameda Research, по-късно предложи да купи монетите при цена от 22 долара.

Този праг обаче бе преминат, след като по-рано във вторник цената спадна под 18 долара, показват данни на CoinGecko. По-късно токенът успя да възстанови част от стойността си, достигайки цена от 18,35 долара, което е спад от над 19% за денонощието.

„Притесненията около FTX и Alameda изглежда предизвикват напрежение на пазарите, което се отразява на всички криптовалути в момента“, посочва Виджай Айяр, вицепрезидент за корпоративното развитие на криптоплатформата Luno.

Падането на цената на биткойна под 20 039 долара може да тества прага от 18 хил. долара, казва Марк Нютън, ръководител на звеното за технически стратегии на Fundstrat. „Всяко дневно приключване под 19 хил. долара ще е доста отрицателно и със сигурност ще отложи едно рали“, допълва той в бележка от понеделник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 09.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още