IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще връща ли Сам Банкман-Фрийд 73 млн. долара политически дарения?

Краткият, но много интензивен флирт на Вашингтон с донорите от FTX може да завърши с грандиозен апломб, очерняйки репутацията на политици

14:23 | 15.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Най-малко 73 млн. долара политически дарения, свързани със Сам Банкман-Фрийд и неговата криптоборса FTX, може да се наложи да бъдат върнати, докато адвокати преглеждат остатъците от криптоимперията му в търсене на средства за изплащане на кредиторите.

Даренията от бившия главен изпълнителен директор и двама от високопоставените му служители Раян Саламе и Нишад Сингх включват над 6 млн. долара за суперкомисия на демократите в Камарата на представителите, 3,5 млн. долара за Фонда за лидерство в Сената на републиканците, както и 3 млн. долара за фонд, който подкрепя демократите в Сената.

Краткият, но много интензивен флирт на Вашингтон с донорите от FTX може да завърши с грандиозен апломб, очерняйки репутацията на политиците, които преди това се радваха на щедрите дарения на криптосектора. Криптомилиардерите – които влязоха в последния изборен цикъл с милиони долари – може и да успяха да убедят мнозина законодатели, че индустрията се нуждае от по-леки регулации, за да се насърчават иновациите, но крахът на FTX промени това.

След като бе арестуван на Бахамите на 12 декември, на Банкман-Фрийд му бяха повдигнати редица обвинения за измама и заговор за измама, включително и за нарушаване на законите за политически дарения в САЩ. Бившият криптокрал е вторият по големина дарител за Демократическата партия и може да се окаже, че стои зад едно от най-големите наливания на мръсни корпоративни пари в политическата система на САЩ от десетилетия. 

Това е поредното последствие от кризата с FTX. Само допреди няколко месеца 30-годишният основател на криптоборсата FTX обеща да дари 1 млрд. долара за президентската надпревара в САЩ през 2024 г., определян от някои дори като следващия Джорд Сорос. Саламе пък даряваше за Републиканската партия с почти същия темп, както Стийв Шварцман и Питър Тийл.

Според Дейвид Примо, професор по политология към Университета в Рочестър, даренията на FTX са прекалено широкообхватни. Суперкомитетите, получили най-много пари от донори, свързани с FTX. Графика: Bloomberg Суперкомитетите, получили най-много пари от донори, свързани с FTX. Графика: Bloomberg

И макар вече да име прецедент за принудително връщане на дарения от страна на политическа структура заради случай на измама, то възстановяването на средствата в този случай е неясно. Възстановяването на средства за провеждането на кампания е сложен и дълъг процес, а размерът на общите средства, които могат да бъдат върнати, зависи от редица федерални и щатски закони. Също така подлежи на преценка на адвокатите по процедурата по несъстоятелност кои средства - които може да са похарчени отдавна, преди попечителите на FTX да се опитат да си ги върнат - си струват усилията.

Банкман-Фрийд допълнително е критикуван и заради твърденията си, че е дарил поравно на републиканци и демократи, но е финансирал консерваторите чрез групи за „черни пари“, които не идентифицират донорите си. Такова твърдение е почти невъзможно да бъде потвърдено освен ако получателите на средствата не пожелаят сами да разкрият сумите.

Това, което става ясно от публично достъпната информация, е, че донорите, свързани с FTX, са дарили средства за сенатор Мич Маконъл и представителят от Камарата Кевин Макарти – водещите републиканци в Камарата и Сената. Също така те са дарили на Хаким Джефрис – сега лидер на демократите в Камарата на представителите, и Дик Дърбин – член на ръководството на демократите в Сената - общо 73 млн. долара. Джефрис и Дърбин заявиха на свой ред, че и двамата са дарили средствата, дадени за кампанията им от FTX, за благотворителност.

Също така Банкман-Фрийд е давал дарения и за щатски предизборни комисии. Кампанията за губернатор на демократа от Тексас Бето Орурке заяви, че са били върнати 1 млн. долара дарения на 4 ноември – седмица преди FTX да обяви фалит. Банкман-Фрийд също така е дарил 850 хил. долара на комисията за политическо действие за жени Emily’s List.

Каролин Елисън, бившият главен изпълнителен директор на базираната в Хонконг Alameda Research, не е направила никакви дарения на федерално ниво по време на изборния цикъл през 2022 г.

Измама или не

Един ключов фактор за мащаба на евентуалното бъдещо връщане на дарения ще е това дали съдът ще постанови наличие на измама или намерение за измама в краха на FTX, коментира Илан Ниухович, адвокат за кантората Carlton Fields. Ако това е така, то почти всички дарения, свързани с FTX може да се окажат достъпни за предявяване за възстановяване. Ако не – то тогава само даренията, направени в рамките на 90 дни преди обявяването на несъстоятелност подлежат на подобно възстановяване – общо около 8,1 млн. долара.

Някои от получателите на даренията се опитват да решат въпроса, като на свой ред раздават средствата. Даряването на сумите, вместо да бъдат върнати на FTX ,е за предпочитане за мнозина законодатели, защото може да им донесе червени точки пред местните общности, казва Ан Равъл, бивш председател на Федералната изборна комисия. „Кара ги да изглеждат по-добре“, допълва тя.

Последна актуализация: 14:23 | 15.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още