IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще връща ли Сам Банкман-Фрийд 73 млн. долара политически дарения?

Краткият, но много интензивен флирт на Вашингтон с донорите от FTX може да завърши с грандиозен апломб, очерняйки репутацията на политици

14:23 | 15.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Политици, които даряват равна сума пари за благотворителност, не компенсират по този начин исковете на жертвите на евентуалната измама. Синдикът на фалиралата компания все още може да поиска даренията, направени от донори на FTX, да бъдат върнати, ако съдът потвърди, че Банкман-Фрийд и други ръководители на борсата са извършили измама.

Сумата, които FTX и мениджърите на компанията са дали директно на индивидуални кандидати, е в рамките на хилядите заради ограничения за допусканите суми и е прекалено малка, за да си заслужава съдебното дело за възстановяването ѝ. Но големите дарения за суперкомисиите, са значително по-привлекателна цел.

От 73-те млн. долара, дарени от Банкман-Фрийд, Саламе, Сингх и FTX, 45,5 млн. долара (63%) са отишли за техните лични суперкомисии, включително Protect Our Future на Банкман-Фрийд и American Dream Federal Action на Саламе. Банкман Фрийд и Сингх са финансирали предимно демократи, а Саламе републиканци.

Повечето от тези средства вече са похарчени. Суперкомисията на Банкман-Фрийд разполага със само 384 588 долара в брой към края на ноември, когато за последно бе длъжен да представи публични данни за финансите си.

Но също така има и 26,6 млн. долара средства, свързани с FTX, отишли директно към други големи суперкомисии. Именно тези групи са най-лесни мишени за искове за възстановяване на средства. По техните сметки все още има много средства и ще продължат да съществуват за разлика от по-малки комисии за политическо действие, контролирани от единични кандидати. Те също така се очаква да получат и свежи средства за предстоящите президентски избори през 2024 г.

Те обаче е и малко вероятно доброволно да върнат средства. За разлика от конкретните политици, които могат да бъдат атакувани за това, че държат средства от опетнен донор, суперкомисиите не са изправени пред толкова голям политически натиск, коментира Чарлс Спайс, експерт по политическо право за Dickinson Wright.

„Много по-лесно е да върнете символично дарение от 1000 долара, отколкото 1 млн. долара от суперкомитет“, казва той.

Минали връщания

Дарения за политически кампании са били връщани от фалирали дарители в миналото. През 2011 г. областен съдия постанови пет партийни комисии, включително Националната комисия на демократите и републиканския му еквивалент, да върнат дарения за общо 1,6 млн. долара. Те са били получени в периода 2000-2008 г. от Алън Станфърд, негов подчинен и компанията му Stanford Financial Group, която бе част от Понци схема, която оперира до 2009 г.

Въпреки че партийните комисии на са знаели, че средствата са част от приходи от криминална дейност, те е трябвало не само да ги върнат, но и да платят лихва, както и съдебните такси на синдиците по фалита.

При положение че даренията са в милиони, то синдиците трябва да си ги потърсят, коментира Кевин Садлър, адвокат за BakerBotts LLP. Той е бил адвокат на жертвите на Станфърд, съдили комитетите.

Търсенето на политически дарения вероятно ще е един от последните етапи по делото за фалита на FTX, коментира Джоузеф Акоста, партньор в адвокатската кантора Dorsey & Whitney LLP. Това обаче може да стане след години заради непълните счетоводни книги на компанията, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:23 | 15.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още