IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо е от значение новото подобрение при етериума – Шанхай?

То ще позволи на потребителите да изтеглят десетки милиарди долари под формата на токени етер, но какво означава това за блокчейна

08:41 | 10.04.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Мрежата на етериума предстои да премине през техническо подобрение на 12 април, което ще позволи на потребителите да изтеглят десетки милиарди долари под формата на токени етер. Известно като „Шанхай“, подобрението е необходима стъпка, след като най-важната в комерсиално отношение в света криптоплатформа премина към по-малко енергоемката система за изпълнение на трансакции proof-of-stake, пише Bloomberg.

Има ли рискове за цената на етера от новата актуализация?

Първо, какво е етериум?

Това е компютърна мрежа, която съдържа т. нар. умни договори – самоизпълняващи се софтуерни споразумения. След като е представена от криптопредприемача Виталик Бутерин през 2014 г., става популярна платформа за разработване на приложения, използвани за всичко от ежедневна търговия до гейминг. Трансакциите в етериума, както и много други блокчейни, са изградени върху софтуер с отворен код, така че разработчици могат да правят подобрения.

Какво представлява актуализацията Шанхай?

До септември 2022 г. етериумът разчиташе на енергоемкия и скъп процес на работа, известен като proof-of-work, за изпълнение на трансакции. Това се промени след т. нар. сливане – актуализация, при която се премина на алтернативния метод proof-of-stake. Хората, които „стейкват“ – тоест предоставят – етерите си, могат да станат валидатори на трансакции в блокчейна на етериума и да получават приход в замяна – подобно на депозит в банка. От 2020 г. потребителите могат да стейкват етерите си, но не и да ги теглят. След Шанхай те ще могат вече да теглят токените си. Около 16% от снабдяването с етер като цяло, на стойност 37 млрд. долара, бе заключено в протокола за стейкване към началото на април.

Защо този момент е така чувствителен?

Не е ясно колко потребители ще искат да се възползват от тегленето, щом етерите им бъдат отключени. Стойността на токена варира значително през последните години, откакто стейкването беше първоначално въведено. Поне първоначално се очаква тегленията да бъдат повече от новите депозити за стейкване в етериума. Но в дългосрочен план възможността за прибиране на монетите е вероятно да направи стейкването на етера по-примамливо, тъй като ще намали риска за тези, които участват в него.

Инвеститорите очакват волатилността при т. нар. токени за ликвиден стейкинг, които представляват стейкнатия етер и могат да се използват във финансови приложения, които позволяват търговия и заемането на токени.

Хората ще могат ли да теглят етери веднага?

Ще трябва да се наредят на опашка, която може да е дълга или къса в зависимост от това къде се съхраняват стейкнатите им етери. Процесът най-вероятно ще е по-сложен за притежателите на токени за т. нар. ликвиден стейкинг като Lido. Може да отнеме месеци на притежателите на етер да изтеглят монетите, тъй като в етериума има въведени ограничения, за да е сигурно, че твърде много хора няма да започнат да теглят наведнъж, правейки системата уязвима.

Ами ако има технически проблеми?

Има шансове за бъгове с активирането на Шанхай. По време на скорошен тест на кода се оказа, че одобрението на трансакции отнема по-дълго от очакваното време, тъй като много компютри, участващи в процеса, не са имали необходимата софтуерна актуализация. Съществува и риск някои от системите, които държат заложен етер, да са загубили ключовете, които позволяват достъп до монетите, оставяйки потребителите без достъп.

Други притеснения?

От сливането насам етерът привлече погледа на регулаторите, включително на Kомисията по ценните книжа и борсите на САЩ, според която някои услуги, предлагащи доходност от стейкване, представляват незаконно предлагане на ценни книжа. Актуализацията Шанхай, позволявайки стейкнатия етер да бъде „отключен“, може да доведе до още по-засилен надзор от страна на властите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 09.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
RoyBatty
преди 1 година
Много добра статия ! Браво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
nikiangel
преди 1 година
Нищо и половина. И по 1000 да се умножи, пак си остава нищо и половина.Безсмислено, непотребно, и кръжат около него тарикати като мухи около лаХХо, отхапали са парче, и сега облъчват пространството че не било лаХХо ами торта, за да продадат на следващия *** :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
supertrader
преди 1 година
Ами не е от значение, като се отстакнат потреблението на енергия скача да им се правят пак трансферите, а и не са сигурни понеже може да потънат в голямата мъглявина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
Сколько стоит вся таблица когда нет електрисити и что делат с таблиц? https://***.beyondidentity.com/glossary/rainbow-table-attack
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още