IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За разлика от сливането, новата актуализация на етера може да донесе ценова волатилност

Този път може да бъде различно, тъй като предстоящата промяна директно ще се отрази на динамиката търсене-предлагане

16:42 | 28.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Следващият голям катализатор за криптопазара е новата актуализация на блокчейн мрежата на етериума, известна като Шанхай. Тя се очаква през март и ще позволи възможността за теглене на над 16,5 млн. етера, стейкнати в блокчейна (използвани като гаранция за извършването на други операции, бел. ред.), пише CoinDesk в материал.

Очакваното подобрение ще се случи няколко месеца след като етериумът претърпя мащабна технологична промяна – сливането – което промени механизма на работа на блокчейна от вида proof-of-work (доказателство за работа) на proof-of-stake (доказателство за залог).

Трейдърите може би помнят, че етерът, втората по големина на пазарната капитализация криптовалута, не отчете голяма ценова волатилност след сливането на 15 септември и очакват, че предстоящото надграждане няма да е значимо събитие.

Такова заключение обаче може да се окаже неправилно, посочват от компанията в сектора на дигиталните активи OrBit Markets.

„Този път може да бъде различно. Докато сливането беше изцяло технологична промяна без пряк икономически ефект, актуализацията Шанхай ще промени снабдяването и търсенето на етери както в краткосрочен, така и в дългосрочен план и по тази причина е способна да има значителен ефект върху цената на етера“, коментира Ян Джъмин, съосновател на OrBit Market и бивш ръководител на звеното за валутни деривати за Азиатско-Тихоокеанския регион на Deutsche Bank.

Сливането, както предполага името, представлява комбинирането на тогава използвания proof-of-work блокчейн на етериума с proof-of-stake веригата на Beacon. И макар промяната да направи веригата на етериума по екологична, нямаше непосредствен ефект върху динамиката търсене-предлагане на криптовалутата.

Цената на етера намаля с 10% до 1472 долара в деня на Силването, но волатилността бързо изчезна, като цената се движеше в тясна граница от 1300-1400 долара през следващите четири седмици. 30-дневната реализирана волатилност на етера намаля от годишните 85% до близо 60% през четирите седмици след сливането, показват данни от Amberdata. Реализираната волатилност е метрика за степента на ценова турбуленция, наблюдавана през конкретен период в миналото.

„Етери на стойност около 25 млрд. долара ще станат достъпни за тегления и продажба. С очакваното намаляване на възвръщаемостта от стейкинг след актуализацията инвеститорите, които преди това са стейквали, може да спрат да го правят и да се насочат към други активи, предлагащи по-добра доходност. Това ще създаде голям натиск за продажба върху цената на етера“, коментира още Джъмин.

Макар че целият стейкнат баланс (резервът от заложени монети за извършването на други трансакции, бел. ред.) от над 16,5 млн. етера не може да бъде изтеглен в деня на актуализацията Шанхай, то общата възвръщаемост от стейкване за период от над две години, равняваща се на около 1 млн. етера, може да бъде извадена незабавно, посочват от Saxo Bank.

Тези етери могат да бъдат ликвидирани на пазара, създавайки ценова волатилност, посочи по-рано миналия месец Мадс Еберхард от Saxo Bank.

Също така, етерът може да стане по-волатилен и в дните преди самото събитие като знак за притесненията на пазара от последваща ценова турбулентност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 28.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още