IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фалиралата Voyager получи разрешение да започне изплащане на клиентски средства

Съдия Майкъл Уайлс одобри процедурата по ликвидация на криптокомпанията в сряда

10:46 | 18.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Фалиралият криптоброкер Voyager Digital Holdings Inc. получи разрешение от съда да започне процес по ликвидиране на дейността си и изплащане на част от потребителските средства, които държи на платформата от миналата година насам, съобщава Bloomberg.

Съдия Майкъл Уайлс одобри процедурата по ликвидация на Voyager в сряда – почти месец след като Binance.US прекрати споразумение за покупката на криптоплатформата и след неосъществения опит да се продаде на FTX, преди самата борса да фалира. Потребителите на Voyager ще получат около 36% от това, което им се дължи, но възстановените средства може да се увеличат, ако компанията успешно приключи продължаващ спор с FTX, става ясно от съдебни документи.

Ликвидацията е пътят, избран от Voyager, тъй като компанията няма достатъчно средства, за да се изплати изцяло на потребителите си, заяви съдия Уайлс. Опциите, които биха довели до по-добро възстановяване – продажбата на FTX или Binance, не са проработили, допълни той. Voyager не е осъзнала, когато се е опитала да се продаде на FTX, че компанията на Сам Банкман-Фрийд ще се окаже на свой ред „огромна измама“, допълни съдията.

„Сигурен съм, че всички искаха нещо по-добро да се беше случило“, каза още Уайлс.

Voyager разполага с около 630 млн. долара, за да изплати искове на клиенти за 1,8 млрд. долара, показват съдебни документи от 5 май. Потребителите имат възможност да вземат исканото в криптовалута или в щатски долари.

Компанията бе основана през 2018 г. и се разрасна бързо, достигайки пик от 3,5 млн. потребители и криптоактиви за 6 млрд. долара, показват съдебни документи. Voyager обаче имаше голяма експозиция към криптохедж фонда Three Arrows Capital Ltd. и подаде искане за защита от фалит по Глава 11 от американското законодателство малко след като съдът нареди ликвидирането на Three Arrows.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 18.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още