IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Групата Fahrenheit поема управлението на фалиралия криптокредитор Celsius

Новата компания ще е собственост на кредиторите на Celsius и групата Fahrenheit ще получава такса от 35 млн. долара, за да управлява бизнеса

21:15 | 25.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Фалиралият криптокредитор Celsius Network LLC ще поднови дейност като нова компания, след като групата Fahrenheit LLC, водена от инвестиционната фирма Аrrington Capital, спечели аукцион за контрола върху активите ѝ.

Fahrenheit спечели правото да управлява оставащото от Celsius на търг, който се проведе в рамките на процеса по фалит на кредитора, побеждавайки конкуренцията от Novawulf Digital Management и консорциум, подкрепен от криптоборсата Gemini Trust Co.

Сред другите членове на консорциума Fahrenheit са компанията за добив US Bitcoin Corp., Proof Group, криптопредприемачите Стивън Кокинос и Рави Каза. Групата ще осигури капитал, нов управленски екип и технологията, необходима за създаването и управлението на реструктурирана компания, базираща се на активите на Celsius, става ясно в позиция.

Новата компания ще е собственост на кредиторите на Celsius и групата Fahrenheit ще получава такса от 35 млн. долара, за да управлява бизнеса, става ясно от съдебни документи.  Част от собствения капитал на кредиторите може да бъде разреден, за да се осигури възнаграждение на основата на акции на мениджърите на компанията.

Celsius подаде молба за фалит спри дефицит от 1,19 млрд. долара през юли миналата година след краха на TerraUSD и срива на криптоцените. През януари главният прокурор на Ню Йорк заведе дело срещу бившия главен изпълнителен директор на Celsius Алекс Машински, обвинявайки го в подвеждане на инвеститорите чрез фалшиви и подвеждащи твърдения за сигурността на кредитора.

Активите, които Fahrenheit ще управлява, включват неликвидни притежания на криптовалути, портфолио институционални заеми, частен капитал и инвестиции рисков капитал, копаческия бизнес на Celsius и 500 млн. долара „ликвидни криптовалути“, става ясно от съдебните документи.

Очаква се да бъде предложен нов план за фалит по Глава 11 от американското законодателство и публикуван през идните седмици, съобщиха от Celsius, като той ще трябва да бъде одобрен от съда. Стивън Кокинос, бившият главен изпълнителен директор на Algorand, ще ръководи новата компания. Главният финансов директор на US Bitcoin Джоел Блок ще заема същия пост и в новата структура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 25.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още