IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стейбълкойнът тетер си върна рекордната капитализация въпреки свиването на пазара

Монетата е успяла да възстанови всичките си загубени 18 млрд. долара от краха на блокчейна тера през май 2022 г. и последвалите пазарни разпродажби

10:58 | 02.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Стейбълкойнът тетер (USDT) си е върнал рекордната пазарна капитализация въпреки свиването на пазара, съобщава CoinDesk.

USDT достигна 83,2 млрд. долара пазарна капитализация в четвъртък, съобщи едноимената компания Tether, която стои зад монетата. Този обем е равен на предишния рекорд отпреди над година. Монетата е успяла да възстанови всичките си загубени 18 млрд. долара от краха на блокчейна тера през май 2022 г. и последвалите пазарни разпродажби.

Постижението на тетер е значително, като се има предвид 14-месечния спад на пазара на стейбълкойни – връзката между фиатните валути и дигиталните активи.

USDT успя да се възползва от скорошните неволи на конкурентите си. Вторият по големина стейбълкойн USDC, издаван от Circle, бе засегнат от краха на банковия си партньор Silicon Valley Bank през март, а последвалата несигурност на цената все още му тежи. Някога 20-милиардната Binance USD (BUSD) по същество получи срок на годност, след като щатските регулатори на Ню Йорк накараха компанията, която я издава – Paxos, да спре добива на нови монети през февруари.

Тетер от години е критикуван за липса на прозрачност по отношение на резервите си, включително за потенциално рискови заеми на неназовани длъжници. Миналата година съд в САЩ нареди на фирмата да представи документи за гаранциите на USDT като част от дело, в което се твърди, че Tether е заговорничила да манипулира цената на биткойна. В статия на Wall Street Journal бе съобщено, че в миналото компанията е използвала фалшифицирани документи, за да получи банкови сметки.

Притежателите на стейбълкойни обаче се обърнаха към USDT заради убеждението в неговата сигурност, изстрелвайки пазарния му дял до най-високото му равнище от поне 22 месеца.

„Увеличението при тетера говори, че стабилността на паритета е много по-важна за повечето притежатели на стейбълкойни, отколкото прозрачността на емитента“, коментира Конър Райдър, анализатор на Kaiko.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 02.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още