IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът при тетера се противопоставя на мудната търговия – което го прави още по-желан

Това е мнението на компанията за проучвания Kaiko, която отбелязва, че тазгодишното увеличение на пазарната капитализация няма голяма връзка с обемите като цяло

17:03 | 27.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Способността на криптовалутата тетер да увеличава пазарната си капитализация, докато търгуваните криптообеми остават потиснати допълнително разпалва мистерията около водещия стейбълкойн, пише Bloomberg.

Това е мнението на компанията за проучвания Kaiko, която отбелязва, че тазгодишното увеличение на пазарната капитализация няма голяма връзка с обемите като цяло, „което е съмнително, като се има предвид, че основното приложение за този стейбълкойн е търговията“.

От структурата зад стейбълкойна не са отговорили незабавно на запитване за коментар.

Монетата, известна като USDT, поддържа паритет с щатския долар и пазарната ѝ оценка се равнява на 82,9 млрд. долара, показват данни на CoinMarketCap. Сумата достигна пик от 83 млрд. долара миналия май, когато крахът на конкурентния стейбълкойн тера накара инвеститорите да се отдръпнат от криптосектора като цяло.

В миналото наблюдатели са повдигали въпроса за това дали тетер наистина е подкрепен достатъчно с резерви, за да оправдае паритета си, и какъв е съставът на тези резерви. През 2021 г. компанията Tether постигна споразумение с Ню Йорк във връзка с обвинения за смесване на средства с различен произход и лъжа за състоянието на резервите пред инвеститорите – от Tether обаче не са признали никаква вина.

USDT се използва в над 50% от всички сделки на централизирани борси, отбелязват от Kaiko. Въпреки това пазарният дял на тетера спрямо други стейбълкойни не се е увеличил забележимо по време на намаляването на активността. Също така промените в употребата на USDT на децентрализирани борси – които позволяват търговия между потребители без посредници – не обяснява увеличението на пазарната капитализация, посочват още от Kaiko.

„От историческа гледна точка промените в търгуваните обеми са по-широко свързани с промените в пазарната капитализация, с увеличения от време на време в периоди на отчетлива пазарна активност“, посочват от Kaiko в доклад. „Днес корелацията е нула“, се казва още.

Междувременно конкурентът на тетера – USDC, има „ясна корелация между търгуваните обеми и пазарната капитализация“, посочват още от изследователската компания.

Пазарната капитализация на USDC намаля по-рано през годината, когато стана ясно, че емитента Circle е съхранявал резерви в Silicon Valley Bank. Депозитите бяха напълно възстановени в рамките на няколко дни, въпреки че стана ясно, че инвеститорите имат все още притеснения за експозицията на фирмата към американската банкова система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 27.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още