IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Децентрализираните криптоборси губят позиции заради свиващия се пазар

Децентрализираните борси привличат трейдъри, които избягват посредническия модел на традиционните финанси, но те страдат от проблеми като по-бавни скорости и по-ниска ликвидност

18:20 | 23.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Децентрализираните криптоборси, известни още като peer-to-peer борси, позволяващи на купувачи и продавачи да търгува директно без посредници, са притиснати да подобрят услугите си на фона на глобалния пазарен спад, пише Bloomberg.

Тези платформи улесняват търговията чрез алгоритмичен, базиран на блокчейн софтуер, известен като интелигентни договори, като потребителите запазват попечителството на токените, вместо да ги предават на посредническа институция.

Привържениците на криптовалутите прогнозираха златен период за борси като Uniswap и dYdX след колапса на FTX през ноември, който подкопа доверието в централизираните платформи, налагащи контрол върху търговията с токени.

Но това не се случи: месечните обеми на спот търговията на децентрализираните борси спадна със 76% до 21 млрд. долара до юни тази година спрямо януари 2022 г., което е повече от спада от 69% при техните централизирани конкуренти до 429 млрд. долара, показват данните на Kaiko. Пазарният дял на peer-to-peer платформите за цифрови активи се понижава до 5% от пика през 2023 г. спрямо 7% през март.

Децентрализираните платформи се харесват на любителите на криптовалутите, които избягват посредническия модел на традиционните финанси. Но те често са затруднени от по-сложни потребителски интерфейси, по-бавни скорости и по-ниска ликвидност в сравнение с ключови централизирани борси като тези, предлагани от Binance Holdings Ltd. или Coinbase Global Inc.

Повечето институционални инвеститори смятат, че е трудно или невъзможно да търгуват на peer-to-peer платформите, въпреки че техният „дизайн продължава да се подобрява“, изтъква Ричард Галвин, съосновател в Digital Asset Capital Management.

Обемите на търговия на децентрализираните борси остават ниски въпреки периодичните ръстове заради кризите при централизираните финанси. Източник: Bloomberg Обемите на търговия на децентрализираните борси остават ниски въпреки периодичните ръстове заради кризите при централизираните финанси. Източник: Bloomberg

Нови услуги

Примери за усилия за подобряване на условията на такива борси включват скорошен нов протокол от Uniswap, най-голямото децентрализирано място за търговия с токени, който  цели да подобри цените за клиентите чрез агрегиране на различни източници на ликвидност на цифрови активи. По-рано тази година блокчейн фирмата Vertex пусна децентрализирана борса, която според нея предлага сравними скорости с централизираните платформи.

Проучване на крипто хедж фондове от PwC показва, че децентрализираните борси създават трудности при спазването на изискванията, тъй като са нерегулирани. „Регулаторната рамка определено е пречка за тези протоколи“, смята Таунсънд Лансинг, продуктов мениджър в CoinShares International Ltd.

Въпреки че децентрализираните борси се борят за обеми, месечните активни потребители непрекъснато нарастват от 2020 г. насам и надхвърлят 1 млн. броя през по-голямата част от тази година, изчислява Token Terminal. Това може да отразява безпокойството относно бъдещето на централизираните платформи след фалита на FTX на фона на обвинения в измами, което предизвика по-голям контрол от страна на регулаторите.

Все пак увеличаването на потребителската база може да се сблъска с трудности предвид последните признаци, че традиционните финансови фирми виждат възможности в криптовалутата, докато пазарът се възстановява от загубата на 1,5 трлн. долара само през 2022 г.

Навлизането на големи играчи от традиционните финанси вероятно ще донесе повече ликвидност на екосистемата на цифровите активи, изтъква Ив Лоншамп, ръководител на изследванията в Seba Bank AG.

Това „първоначално може да облагодетелства обемите на централизирания обмен, но по-късно може да доведе и до увеличаване на обемите и на децентрализираните борси поради повишаване на търсенето на криптовалути като цяло“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:22 | 23.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още