IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Coinbase изненада с първа тримесечна печалба от две години

Приходите са нараснали с 51% до 953,8 млн. долара, което е значително над средната прогноза на анализатори

10:44 | 16.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американската криптоборса Coinbase Global записва печалба за първи път от две години през четвъртото тримесечие благодарение на ръста в приходите от търговия. Това изпрати цената на акциите на компанията нагоре – те завършиха борсовата сесия с поскъпване от 3,3%, което надхвърли 14% в следпазарната търговия.

Приходите са нараснали с 51% до 953,8 млн. долара, което е значително над средната прогноза на анализатори, анкетирани от Bloomberg, за 826 млн. долара. Нетната печалба пък е 273 млн. долара, или 1,04 долара на акция, спрямо загуба от 557 млн. долара, или 2,46 долара на акция, година по-рано. Това става ясно от писмо до акционерите от четвъртък. Анализаторите очакваха поредно тримесечие на загуба.

Приходите от потребителски трансакции почти са се удвоили спрямо предходното тримесечие до 492,5 млн. долара, а тези от институционални трансакции са се увеличили повече от двойно на същата основа до 36,7 млн. долара.

„Coinbase бе широко приемана като непечеливша компания и това тримесечие може да започне да променя образа занапред“, коментира Оуен Лау, анализатор на Oppenheimer & Co. „Смятам, че следващата стъпка ще е да видим дали Coinbase може да поддържа рентабилността за една пълна година“, допълни той.

Wall Street наблюдава Coinbase за признаци дали новата вълна спот биткойн борсово търгувани фондове (ETF) в САЩ може да погълне част от приходите от търговия на дребно от борсата.

Акциите на компанията поскъпнаха почти петорно миналата година, след като изтриха 86% от стойността си през 2022 г.

В писмото до акционерите Coinbase изразява „вълнение“ за одобрението на спот биткойн ETF-ите, както и широки очаквания за подобряване на макроусловията през 2024 г. като причини за рязкото увеличение на криптоволатилността през четвъртото тримесечие.

Инвеститорите също така наблюдават ефекта на новите инструменти върху приходите от такси за управление, които са се увеличили до 19,7 млн. долара през четвъртото тримесечие. Coinbase е избрана платформа за осем от търгуваните спот биткойн фондове.

Също така в края на тримесечието налице е и ръст на заемите към институционални клиенти – до 399 млн. долара, посочва компанията.

Алесия Хаас, главен финансов директор на Coinbase, коментира в интервю, че фирмата планира „скромно увеличение“ на работната сила. Платформата също така вижда положителен ефект от пускането на ETF-ите чрез „засилена ангажираност“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 16.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още