IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата актуализация на етериума се готви да намали драстично цените

Наричана от разработчиците Dencun, актуализацията за 13 март се очаква драстично да намали разходите за мрежите от т. нар. Слой 2

12:06 | 13.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Използването на най-успешната в търговско отношение блокчейн екосистема ще стане много по-евтино след последната актуализация на системата на етериума.

Наричана от разработчиците Dencun, актуализацията за 13 март се очаква драстично да намали разходите за мрежите от т. нар. Слой 2 – мрежи като Arbitrum, Polygon и Coinbase Global Inc., които оперират свързани с етериума, пояснява Bloomberg. Трансакция, която преди може да е струвала 1 долар, сега може да е от порядъка на 1 цент; друга, която преди е била цент, сега ще е само частичка от цента.

Актуализацията се смята за една от най-важните промени в преживяването за крайния потребител в екосистемата на етериума и ще е много по-осезаема за потребителите, отколкото популярното Сливане от септември 2022 г., което значително намали потреблението на енергия от етериума. Мрежата обработва повече трансакции от тази на биткойна.

Това подкрепя цената на етера, основната монета в системата на етериума, чиято цена достига 4059 долара минути преди 11:30 ч. българско време, което е ръст от 1,4% за денонощието.

„Това ще засенчи всичко“, казва Роберто Байардо, инженер на мрежата Base. „Сливането беше изключително ключово и много важно, но потребителят не забеляза много. От гледна точка на крайния потребител тази промяна ще е много по-драматична и ще предизвика много повече иновации от гледна точка на прилагането“, допълва той.

С Dencun – комбинация от думите Deneb и Cancun, както се наричат отделните части на подобрението – етериумът ще започне прилагането на нова система за съхранение на данни. В момента повечето блокчейни от Слой 2 съхраняват данни върху етериума. И понеже тази информация се съхранява завинаги, това често представлява около 90% от разходите на системите от Слой 2, които те после предават на приложенията, а те към потребителя. С Dencun системите от Слой 2 ще могат да съхраняват данни по нов начин за не повече от 18 дни.

Така ще има повече място за други трансакции и етериумът на теория би трябвало да не се „задръства“ толкова. От друга страна, вече няма да съхранява всичко завинаги.

„Не получавате нещо за нищо, но смятам, че това е идеална сделка за етериума“, коментира Ед Фелтен, пенсиониран професор от „Принстън“, който е съосновател на Offchain Labs, която разработва Arbitrum.

Промяната също така би могла да подпомогне използването на изкуствен интелект (AI) в игрите, където героите, които не са играчи и зад тях не стои истински човек, могат да имат по-комплексно поведение дело на AI модел – нещо, което иначе би било много скъпо, коментира Фелтен. При децентрализираните финанси, където потребителите могат да търгуват и заемат едни от други, автоматизираните маркет мейкъри може също да започнат да прилагат сложни, основаващи се на AI стратегии за търговия.

„Като цяло позволява много по-сложно и усъвършенствано поведение от приложения, отколкото е възможно днес", заяви още Фелтен.

Актуализацията също така може да доведе до пускането на много повече мрежи от Слой 2, които ще могат да бъдат оперирани много по-евтино. Докато преди проект от Слой 2 трябваше да набере милиони долари рисков капитал, за да бъде пуснат и да оперира, то сега това може да стане на много по-ниска цена. Ефективно от гледна точка на разходите може да е пускането на мрежа за едно-единствено гласуване, или само за един ден, казва Джим Макдоналд, съосновател на Attestant, която помага за оперирането на мрежата на етериума. Система може да бъде създадена само за издаването на билети за едно-единствено събитие, допълва той.

Според Макдоналд това ще е „истинска експлозия“ на такива мрежи от Слой 2, като той прогнозира появата на стотици през идната година до 18 месеца, които обаче не е задължително да са с дълъг живот.

На системите от Слой 2 може да им отнемат часове или дори дни да започнат работа по новата схема. Arbitrum, например, очаква да премине към нея в рамките на ден-два след актуализацията, тъй като промените трябва да бъдат обсъдени и гласувани от децентрализираната система на управление, казва Фелтен. През това време може да продължи да се използва досегашният модел на работа.

Очакванията са с времето разходите след актуализацията да се увеличат заради евентуалното повишено търсене, така че ценовото преимущество може и да изчезне в някакъв момент.

„Вероятно таксите ще се увеличат отново“, казва Карл Фльорш, съосновател на проекта Optimism, чиято технология се използва в системи от Слой 2 като Base. „На базата на някои груби анализи това ще е след много месеци. Дали ще е след много години? Бих казал „абсолютно не“, посочва още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 13.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още