IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Етерът може да се окаже жертва на успеха на най-голямата си актуализация

Около 20% от всички етери в обращение, на стойност около 41,5 млрд. долара, са стейкнати и ако темпът продължи, делът скоро може да стигне и 100% до декември 2024 г.

13:59 | 17.09.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Година след една от най-обсъжданите софтуерни актуализации от началото на хилядолетието една от най-важните криптосистеми за комерсиална употреба рискува да стане жертва на собствения си успех, пише Bloomberg.

Актуализацията на мрежата етериум, известна като Сливането, беше един безпроблемен преход към по-енергийно ефективна система на работа на блокчейна. Една от новите функционалности на системата бе възможността за печелене на доходност от токените, използвани за механизма на работа на системата. Растящото търсене на т. нар. стейкване обаче сега увеличава шансовете системата да изпадне в затруднение.

В рамките на процеса на стейкване монетите етер, които се използват за гарантиране работата на мрежата, са „заключени“ в дигитални портфейли, за да помагат за нареждането на трансакции и срещу тях се получава известна доходност. Вече около 20% от всички етери в обращение, на стойност около 41,5 млрд. долара, са стейкнати, показват данни на Staking Rewards.

Ако този темп продължи, това количество скоро може да стигне и 50% до май и 100% до декември 2024 г., става ясно от доклад, сред чиито автори е и Тим Бейко, който координира етериум разработчици.

Това, което води търсенето, е фактът, че стейкването е един от надеждните начини за получаване на възвръщаемост от криптовалути. Цените на повечето токени остават далече от рекордните си нива от края на 2021 г. Собствениците на етер могат да получат доходност от около 4% от стейкване на етер.

В най-лошия сценарий няма да има налични етери за извършване на трансакции в мрежата. Най-малкото това увеличава напрежението върху частта от мрежата, използвана за нареждане на трансакции.

По тази причина разработчиците на етериума работят по забавянето на стейкването. На 14 септември разработчиците се договориха да сложат таван на броя нови валидатори, които оперират стейкинг портфейлите, на които се позволява да се присъединяват към мрежата на всеки шест минути. Промяната ще бъде включена към следващата голяма актуализация на системата, насрочена за по-късно тази година. Така етериумът няма да достигне теоретичния момент на 100% стейкнати етери в обращение още няколко години, посочват в доклада.

„Искаме малко да го забавим, за да си купим известно време“, коментира Мат Нелсън, продуктов мениджър на компанията за етериум инфраструктура Consensys.

Отсрочката ще позволи на разработчиците да намерят по-дългосрочно решение. На фона на „безпрецедентния успех, отвъд първоначалните цели“ на стейкинга, се казва в текста, разработчиците може да се опитат да коригират възнагражденията за валидаторите, за да обезсърчат желаещите след даден етап.

Повечето хора не стейкват етера си – ставайки така валидатори – директно. Вместо това те предоставят токените си на различни услуги, оперирани от платформи като Kraken, Lido и Coinbase Global Inc., които събират монетите и разпределят възнагражденията. Lido, която издава на притежателите на стейкнатите етери друга монета, която могат да търгуват, докато техните етери са стейкнати, има около 33% пазарен дял, показват данни на Dune.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 17.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
GBG
преди 7 месеца
"Сливането, беше един безпроблемен преход към по-енергийно ефективна система на работа на блокчейна." - 1971г. фиатния свят се откача от златото и минава в много по-енергийно ефективна система на работа!!! След това всички виждаме какви са последиците за човечеството: https://wtfhappenedin1971.com - Етириум е фиат 2.0 - замяна на днешната счупена система с по-бърза, но все така счупена, един елит/инсайдъри с друг/и. Не, мерси- това е еволюция на кражбите на фиата, а не революцията на биткойн!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още