IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Следващата голяма актуализация на етериума идва с нов риск, но и възможност

Големият въпрос е дали актуализацията ще предизвика по-масово теглене с времето или по-голям интерес към услугата

16:05 | 11.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Следващата голяма актуализация на етера се очаква в сряда, но също като почти всичко друго в света на дигиталните валути напоследък и тази дългоочаквана промяна може да не дойде без усложнения, пише Bloomberg в материал.

Подобрението, известно като Шанхай, следва миналогодишното „сливане", с което бе подменена системата на работа на блокчейна етериум към такава, която използва стейкнати (или предоставени, заложени, бел. ред.) монети етер и валидатори за осъществуване на трансакции. Сега Шанхай ще позволи за първи път тегленето на тези стейкнати монети етер. Собствениците на такъв тип токени получават доходност за услугата, изплащана върху всеки допълнителен етер.

В момента около 18 млн. монети етер се стейкват, чиято стойност възлиза на около 36 млрд. долара, показват данни на Etherscan. От това количество 1,2 млн. етера – на стойност около 2,2 млрд. долара при сегашните цени – се очаква да бъдат изтеглени през петте дни след Шанхай, посочват от изследователската компания Coin Metrics.

Големият въпрос е дали актуализацията ще предизвика по-масово теглене с времето или по-голям интерес към услугата. Помрачените регулаторни прогнози също добавят несигурност към картината – американската Комисия по ценните книжа и борсите предупреди през последните месеци, че услугите за стейкване, предлагани от някои платформи, представляват по същество незаконна продажба на ценни книжа.

Цената на етера през последния месец. Графика: CoinDesk Цената на етера през последния месец. Графика: CoinDesk

„Пазарът ще се движи напред-назад, докато се опитва да анализира как ще изглежда увеличението на тегленията“, коментира Хенри Елдър, ръководител на звеното за децентрализирани финанси на Wave Digital Assets. „Без съмнение ще видим много тегления“, заяви той.

Мнозина от притежателите на етер може просто да сменят услугата за стейкване или да преминат от опериране със самостоятелно оборудване към външен изпълнител, който да оперира оборудването вместо тях, допълва Елдър.

Може да отнеме седмици или дори месеци да се изтеглят монетите, защото тегленията ще са ограничени, за да се запази сигурността на системата. Тестовете преди фактическата актуализация засега са преминали относително безпроблемно.

Има обаче някои притеснения: доставчикът на услуги за стейкване Lido – който отгаваря за около една трета от целия стейкнат етер – се очаква да започне разрешаването на тегления чак през май. Друг потенциален проблем може да са и различните компютри, които поддържат услуги, свързани със стейкинг на етер. Щом веднъж тегленията бъдат позволени, операторите на тези компютри ще трябва да предоставят ключовете за портфейлите, където монетите се съхраняват, за да бъдат отключени депозитите. Ако обаче тези ключове по някаква причина не могат да бъдат намерени, то тогава платформите, на които тези компютри принадлежат, може да се окажат неплатежоспособни. Това допълнително може да увеличи натиска върху услугите, коментира Елдър.

„Никой не знае, че банката е неплатежоспособна, докато хората не започнат да теглят парите си“, заяви той. „Това е като черен лебед на хоризонта“, каза той, имайки предвид термина за изненадващо събитие с голям ефект, което пазарите не биха могли да предвидят.

Съществува и риск от хакване на компютрите за съхранение или злонамерени действия от техните оператори и задържането на етерите в замяна на откуп, предупреждава Майк Силагадзе, главен изпълнителен директор на компанията Ether.fi, която позволява на собствениците на стейкнати при нея етери сами да държат ключовете за портфейлите си.

„Повечето хора имат това неправилно възприятие, че когато Шанхай се осъществи, рискът от стейкваето ще бъде намален“, посочва Силагадзе. „Всъщност е точно обратното, рискът експоненциално нараства в този момент“, допълва той.

Разработчиците на етериума отбелязват, че винаги е имало шанс от хакерски атаки или загуба на ключове и Шанхай не увеличава този риск.

„Съществува потенциална заплаха, ако трета страна получи ключовете за теглене на оператор“, коментира Бен Еджингтън от ConsenSys, която работи по инфраструктурата на етериума. „Всеки голям оператор трябва да взема много насериозно сигурността на своите ключове, така че бих бил много изненадан, ако има каквито и да е било масови изтичания“, допълва той.

Но щом този въпрос бъде решен, услугата за тегления може в крайна сметка да направи етера по-желана инвестиция, привличайки инвеститорите на дребно и институционалните инвеститори с доходност. Но много ще зависи и от регулаторите и техните възгледи за криптовалутите и стейкването.

Ден преди актуализациаята Шанхай цената на етера нараства осезаемо. Минути преди 13 ч. българско време монетата прибавя 3,2% към цената си до 1918 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 11.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още