IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индонезия: Tesla подписа договор за доставка на никел срещу 5 млрд. долара

Преговорите между правителството на страната и концерна относно изграждането на местна производствена база продължават

11:33 | 09.08.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Камион извозва необработена суровина в никелова мина в Индонезия. Снимка: Dimas Ardian/Bloomberg
Камион извозва необработена суровина в никелова мина в Индонезия. Снимка: Dimas Ardian/Bloomberg

Американският производител на автомобили Tesla е подписал договори на стойност около 5 млрд. долара за закупуване на суровини за своите батерии от компании за преработка на никел, базирани в Индонезия, заяви представител на правителството на страната пред CNBC.

Най-голямата икономика в Югоизточна Азия се опитва да убеди Tesla да изгради производствена база в страната, която може да се похвали с големи запаси на никел – жизненоважен метал за производството на батерии за електромобили. Президентът Джоко Уидодо се срещна с главния изпълнителен директор на компанията Илон Мъск по-рано тази година, за да обсъдят евентуални инвестиции.

„Все още сме в постоянни преговори с Tesla... но те започнаха да купуват два отлични продукта от Индонезия“, заяви министърът по морските и инвестиционните въпроси Лухут Панджайтан в интервю за CNBC Indonesia. 

По думите му компанията е подписала 5-годишен договор с местни концерни, обработващи никел, които оперират на остров Сулавеси. Никелът ще се използва при изработката на литиевите батерии на Tesla.

Индонезия се стреми да развие местно производство на електрически превозни средства и батерии, като дори спря износа на никелова руда, за да осигури доставки за инвеститорите. С тази мярка правителството успешно привлече инвестиции от китайски компании от стоманодобивната индустрия и  южнокорейски концерни като LG и Hyundai.

Въпреки това повечето инвестиции в никел досега са насочени към производството на суровина като никелов чугун и фероникел.

Правителството на Индонезия планира да наложи данък върху износа на тези суровини, за да увеличи приходите, като същевременно насърчава допълнително местното производство на продукти с по-висока стойност, коментира високопоставен служител пред Ройтерс миналата седмица.

През юни държавният глава Джоко Уидодо, известен още като Джокови, отрече, че страната му е станала протекционистка по време на неговия мандат, като добави, че вратите ѝ остават отворени за всички играчи - включително за Tesla - които искат да използват изобилните ѝ природни ресурси, ако създадат заводи, които могат да допринесат за местната икономика.

Джокови заяви, че според него Tesla може да базира цялата си верига на доставки в страната.

„Проведохме много дискусии, особено за това как Tesla може да изгради своята верига на доставки, от край до край, като започне от топилните пещи, след това като изгради индустрия за катоди и прекурсори, за батерии, литиеви батерии, и след това фабрика за превозни средства“, изтъква Джокови. „Всичко това в Индонезия, защото е много ефективно. Това предложих аз“, добавя държавният глава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
Купуват суровини !! Нема как да си зарежат от Тесла производствените площадки по света и да се прехвърлят в треторазрядна икономика , щото видиш ли на местният велможа му се иска да се снима с Мъск , особено при такъв жизненоважен продукт като батериите ... Добиват и изнасят !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още