IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Микаел Лошелер ще наследи като изпълнителен директор Марк Ръсел в Nikola

Смяната ще бъде направена на 1 септември, когато се очаква Ръсел да се оттегли от поста

17:48 | 10.08.22 г.
Президентът на Nikola Corp. Микаел Лошелер. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg
Президентът на Nikola Corp. Микаел Лошелер. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Американският електромобилен концерн Nikola Corp. назначава Микаел Лошелер за главен изпълнителен директор, който ще наследи Марк Ръсел на поста, когато последният се оттегли на 1 януари 2023 г., съобщава Ройтерс.

През февруари германецът беше назначен за президент на компанията, която търсеше ветеран в индустрията, за да ѝ помогне да си пробие път към пазара на търговски превозни средства. Лошелер се присъединява към Nikola след кратък престой като главен изпълнителен директор във VinFast Global, автомобилното подразделение на виетнамския конгломерат Vingroup. Германецът започна работа във VinFast през юли 2021 г., но се оттегли пет месеца по-късно и се върна в Европа поради лични причини. Преди това той ръководи германската марка Opel, част от Stellantis.

Освен че е президент на Nikola, Лошелер отговаря и за оперативните задачи, отчитайки се пред главния изпълнителен директор Марк Ръсел. Германецът не е непознат за американската автомобилна индустрия. Преди да отиде в Opel през 2017 г., той ръководи финансите на Volkswagen за САЩ.

Nikola е основана от Тревър Милтън във Финикс, Аризона, през 2014 г. Милтън напусна компанията през 2020 г., след като се сблъска с разследване заради обвинения в подвеждане на инвеститорите.

Nikola се приема като лидер при електрическите тежкотоварни превозни средства, където ще се конкурира с Tesla и с традиционни концерни като Volvo AB. В същото време Nikola се опитва да подобри репутацията си, след като понесе глоба от 125 млн. долара от американските регулатори заради предполагаемо подвеждане на инвеститорите. Компанията се сблъска и със забавяне на производството, което допълнително влоши отношенията с инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още