IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силното търсене помага на Daimler Truck да запази оптимизъм за цялата 2022 г.

Концернът отчете печалба и приходи от продажби, които надвишават пазарните оценки

14:51 | 11.08.22 г.
Тежкотоварни превозни средства, превозвани с железница. Снимка: Bloomberg L.P.
Тежкотоварни превозни средства, превозвани с железница. Снимка: Bloomberg L.P.

Германският производител на тежкотоварни превозни средства Daimler Truck Holding AG заяви, че търсенето на неговите продукти ще продължи да надвишава предлагането през втората половина на годината, след като компанията отчете по-добри от очакваните финансови данни за второто тримесечие, съобщава Bloomberg.

Daimler Truck обяви, че оперативната печалба за второто тримесечие възлиза на 1,01 млрд. евро, което надминава прогнозите на анализаторите за печалба от 768 млн. евро. Компанията генерира 12,1 млрд. евро приходи от продажби, което също е над прогнозите.

„Като се имат предвид продължаващите предизвикателства при веригата на доставки, цените на суровините и енергията, можем да бъдем доволни от нашите резултати за второто тримесечие“, заяви главният финансов директор Йохен Гьотц. „Предизвикателствата обаче остават до края на годината, особено от гледна точка на разходите“, добавя той.

Daimler Truck, който се отдели от производителя на луксозни автомобили Mercedes-Benz AG миналата година, се опитва да повиши своята рентабилност,  така че да съответства на тази на конкурентите Volvo Group и Paccar Inc. Компанията се стреми към марж от над 10% до 2025 г.

Германският концерн заяви, че силното търсене на търговски превозни средства и натрупаните поръчки ще се задържат през втората половина на годината, подкрепяйки насоките му въпреки нарастващия натиск върху разходите. Подобно на автомобилните компании по света, производството на Daimler Truck е ограничено от липсата на полупроводници, въпреки че представители на индустрия наскоро казаха, че доставката на компонентите се нормализира.

Целогодишни прогнози

Компанията все още очаква приходите от продажби за 2022 г. да достигнат 50 млрд. евро. Тя леко понижи прогнозата си за възвръщаемост при продажбите за сегмента в Азия и леко повиши очакванията за възвръщаемост на собствения капитал за своя бизнес с финансови услуги.

Компанията очаква глобалният икономически растеж да се забави до около 2,5% през тази година поради войната в Украйна, коронавирусните мерки в Китай, инфлацията и нарастващите лихвени проценти.

Daimler Truck заяви, че перспективите му зависят от по-нататъшно развитие на международната конюнктура. Концернът прогнозира, че проблемите с веригата на доставки ще бъдат облекчени през второто полугодие в сравнение с първите шест месеца на годината. Компанията не очаква прекъсвания на производството поради недостиг на газ.

Германските власти работят по планове за разпределяне на горивото – често използвано за генериране на топлина в автомобилните бояджийски цехове – в случай че руският президент Владимир Путин продължи да намалява доставките за Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още