IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ ще пуска в обращение до шест възпоменателни монети годишно

Предварителната програма на централната банка предвижда да бъдат отлети 15 златни, сребърни и медни пари за период от три години

17:28 | 26.05.22 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Източник: БНБ</em></p>

Източник: БНБ

Българската народна банка ще пуска в обращение до шест възпоменателни монети годишно. Това предвижда промяна в Наредба № 39 на централната банка за номиналната стойност, съдържанието, формата и дизайна на банкнотите и монетите, пускани в обращение, съобщи пресцентърът на банковия регулатор.

Investor.bg припомня, че според програмата на централната банка в период от три години трябва да бъдат отлети 15 възпоменателни монети.

Продължава традицията да се емитират монети, с които да се отразяват важни исторически събития и личности. Тази година вече бяха пуснати в обращение две монети на именити българи – едната от серията „Творци“, посветена на 100 години от рождението на Стоянка Мутафова, вече излезе през януари.

Другата, посветена на 150 години от рождението на един от най-значимите български революционери Гоце Делчев, също излезе през януари.

През юни БНБ ще пусне в обращение два златни лева, с което ще отдаде почит на народния будител, духовник и светия, автор на „История славянобългарска“, Паисий Хилендарски.

Друга възпоменателна монета е на тема „Екология“ – в нея ще бъде изобразена птицата голям гмурец, с която се обръща внимание на природното многообразие в България.

Новото монетосечене през 2023 година започва с отливането на сребърна пара с нанесено частично позлатяване, посветена на Цар Михаил III Шишман, с която се отдава почит на средновековния български владетел.

От серията „Българско Възраждане“ ще се емитира сребърна пара, посветена на 125-годишен юбилей от освещаването на Желязната църква в Цариград.

Със златна монета от серията „Християнство“ ще се отбележи 100 години от създаването на Богословския факултет.

Тематичните монети, посветени на именити българи, ще намерят израз в издаването на медна пара с образа на видния представител на Самоковската художествена школа и един от най-значителните възрожденски художници и иконописци Станислав Доспевски по случай 200 години от рождението му.

На историческа тематика ще се отлее сребърна монета, посветена на легендата за Орфей.

Според предварителната програма на БНБ през 2024 година в „Монетния двор“ ще се отлее сребърна пара на историческа тема, посветена на 200 години от издаването на "Рибния буквар".

Централната банка ще емитира сребърна монета, посветена на леката атлетика в България.

Сребърна ще бъде и монетата, посветена на българската гайда, от раздел „Етнография“, свързан с български традиции и обичаи.

След две години ще излезе и златна монета с лика на Богородица, взет от „Българска иконография“.

В чест на 125 години от рождението на Панчо Владигеров, от серията „Именити българи“, БНБ ще емитира възпоменателна монета, която да напомня за делото на композитора, който като музикант, диригент, педагог и общественик остави диря в музикалната култура на България със своите симфонични и камерни произведения, песни и сценична музика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още