IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pernod Ricard очаква добър старт на първото тримесечие след силни годишни резултати

Шефът на компанията се чувства уверен в способността на концерна да постигне още увеличения на цените тази фискална година

12:56 | 01.09.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Pernod Ricard отчете по-добри от прогнозираното годишни резултати в четвъртък, подкрепена от ценовите увеличения. Френската група за алкохолни напитки е спечелила, подобно на конкурента си Diageo, от потребители, насочващи се към по-скъпи напитки, съобщава Ройтерс.

Собственикът на шампанското Mumm, водката Absolut и коняка Martell заяви, че в среда, която остава волатилна с висока инфлация, войната в Украйна и блокадите заради Covid в Китай, очаква добър старт на първото тримесечие, което започна юли.

Акциите на Pernod Ricard поевтиняха с 1% до 181,65 евро след представянето на резултатите. Брокерската фирма Jefferies заяви в коментар, че посланието за първото тримесечие е успокояващо, но отбелязва, че няма специфични насоки за печалбата за фискалната 2023 г.

„Летните месеци са добри за пазарите“, казва председателят и главен изпълнителен директор Александър Рикар за Ройтерс в разговор по телефона, добавяйки, че се чувства уверен в способността на Pernod Ricard да постигне още увеличения на цените тази фискална година.

Втората по големина група за алкохолни напитки в света заяви, че със свободен паричен поток от повтаряща се дейност на ниво от рекордните 1,926 млрд. евро, тя предлага на акционерите 32% увеличение на дивидента до 4,12 евро на акция и нова схема за обратно изкупуване на стойност 500 до 750 млн. евро за фискалната 2022/23 г.

През 12-те месеца до 30 юни печалбата на компанията от повтаряща се дейност е достигнала 3,024 млрд. евро, с органичен ръст от 19%, което е над прогнозите на анализаторите за увеличение от 18,1%.

Продажбите са достигнали 10,701 млрд. евро, с органичен ръст от 17%. В САЩ те са се увеличили с 8%, в Китай с 5%, а в Индия с 26%.

Pernod заяви, че е спечелила пазарен дял на повечето пазари, а ценовите увеличения на пазарите са били средно 4-6%, компенсирайки влиянието на инфлацията.

Устойчивото потребление от хора вкъщи, както и отварянето на баровете и ресторантите и бързото възстановяване на пътуванията, са подкрепили продажбите, заяви компанията.

Групата каза още, че през финансовите години от 2023 до 2025 г. ще постигне средносрочната си цел.

Pernod заяви, че ще се цели да постигне органичен годишен ръст на продажбите в горния край на диапазона от 4 до 7% в средносрочен план. Освен това тя цели маржът на оперативната печалба да се покачва с 50-60 базисни пункта годишно, стига да може да постигне годишен органичен ръст на продажбите в диапазона от 4 до 7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още