IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илон Мъск влезе в книгата на Гинес, но рекордът надали му харесва

Предприемачът постави нов световен рекорд за загуба на най-голямо богатство в историята

13:13 | 12.01.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: ЕРА/БГНЕС
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Вече е официално. Предприемачът Илон Мъск постави нов световен рекорд на Гинес за загуба на най-голямо богатство в историята.

Състоянието на изпълнителния директор на Tesla и Twitter се стопи толкова рязко от ноември 2021 г. насам, че подобри световния рекорд за „най-голяма загуба на лично богатство в историята“, съобщиха от организацията Guinness World Records Limited, която следи рекордните постижения в света.

Мъск е загубил приблизително 182 млрд. долара от ноември 2021 г. по оценки на Forbes, въпреки че други източници предполагат, че всъщност загубата може да е по-близо до 200 млрд. долара.

Точната сума е почти невъзможно да бъде изчислена, но общите загуби на Мъск далеч надхвърлят предишния рекорд от 58,6 млрд. долара, поставен от японския технологичен инвеститор Масайоши Сон през 2000 г.

Според Forbes нетното състояние на Мъск е спаднало от пика от 320 млрд. долара през 2021 г. до 138 млрд. долара към януари 2023 г. до голяма степен поради поевтиняването на акциите на Tesla.

„Дългосрочните основи са изключително силни. Краткосрочната пазарна лудост е непредсказуема“, написа Мъск в Twitter, след като фондовият пазар приключи търговията за годината на 30 декември 2022 г.

Мъск загуби също статута си на най-богатия човек в света, след като беше изместен от основателя на конгломерата за луксозни стоки LVMH Бернар Арно, чието нетно състояние се оценява на 190 млрд. долара.

По-голямата част от богатството на Илон Мъск се формира от акции на Tesla, чиято стойност се срина с 65% през 2022 г. Спадът се задълбочи през октомври, след като Мъск купи Twitter за приблизително 44 млрд. долара. Поглъщането, съпроводено от редица сътресения и поляризиращото поведение на Мъск в социалната медия, предизвика най-голямата разпродажба на акции на Tesla, откакто компанията стана публична през 2010 г.

Въпреки това Tesla остава най-голямата автомобилна компания в света по пазарна капитализация - с над 100 млрд. долара по-голяма от най-близкия конкурент Toyota.

Нетното богатство на милиардерите е много по-променливо от това на хората със средни доходи. Това е така, защото по-голямата част от състоянието на един милиардер обикновено е под формата на акции и инвестиции. Тъй като пазарната оценка на тези инвестиции се колебае, се променя и богатството на собственика им.

В случая с Масайоши Сон, чието нетно състояние намаля от пика си от 78 млрд. долара през февруари 2000 г. до 19,4 млрд. долара през юли същата година, стойността на неговия технологичен конгломерат Softbank беше заличена от спукването на dot-com балона.

През 2000 г. ситуацията в Softbank беше толкова нестабилна, че нетното състояние на Сон понякога се променяше с до 5 млрд. долара на ден. За негово щастие Softbank се разви успешно през следващите години, придобивайки няколко американски и британски технологични компании.

И тъй като Илон Мъск продължава да изгражда своя технологичен конгломерат, няма да се изненадаме и той да се възстанови в бъдеще, отбелязват от организацията Guinness World Records Limited.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 12.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още