IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова линия часовници от Patek Philippe се задава на хоризонта

Компанията не е представяла нова колекция от 1999 г.

15:07 | 31.03.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Patek Philippe скоро ще въведе нова линия модели часовници за пръв път от близо четвърт век – ново предложение, което ръководителят на семейния швейцарски бизнес очаква, че може един ден да се конкурира с най-желаните часовници, пише Bloomberg.

Президентът Тиери Стърн заяви, че се очаква новата линия да бъде представена по-късно тази година или следващата година, когато всички елементи са на мястото си.

„Дизайнът е готов, прототипът е готов и наистина, харесвам го“, казва той в интервю по време на изложението Geneva Watches and Wonders.

Ново предложение от Patek би било значимо събитие за легендарната марка, основана през 1839 г. и управлявана от Стърн и семейството му от поколения. Patek последно представи нова линия модели през 1999 г. с дамската си колекция Twenty~4.

„Да създадем нова линия продукти – това наистина е предизвикателство“, казва 52-годишният Стърн, който, освен задълженията си като председател, следи и за дизайна на новите часовници в Patek.

Стърн не споменава дали новата линия ще се състои от спортни модели като най-търсения на Patek Nautilus – първоначално създаден от Гералд Гента – или официални часовници като Ellipse или линиите Complications и Grand Complications.

Нарастващо търсене

Patek се радва на по-голяма популярност и търсене на колекцията Nautilus през последните години. Цените се вдигнаха до безпрецедентни нива на вторичния пазар по време на пандемията, но през последната година рязко спаднаха, макар че остават доста над цените на дребно.

Стърн казва, че часовниците на по-скромни цени все още остават ключов компонент в портфолиото на луксозния бранд.

„Не трябва да правиш само часовници за 1 млн. долара, нямаме само много, много богати хора“ като клиенти, казва той. „Имаме хора, които изпитват страст към часовниците и които могат да похарчат максимум 30 или 40 хил. долара за часовник – което вече е много пари“.

Огромното търсене на часовници на Patek изигра роля в решението на компанията да намали мрежата си за разпространение на дребно с около 30%. Стърн казва, че компанията прави по 70 хил. часовника годишно и просто няма капацитета да произвежда повече, докато запазва качеството.

„Тъй като не можех да увелича производството, единственият ми друг избор беше да намаля местата за продажби, така че всяко да може да получи малко повече часовници“, казва той.

Стърн допълва, че Patek няма планове да последва Rolex и да удостоверява своите часовници за препродажба на вторичния пазар чрез оторизирани дилъри.

Въпреки че Patek Philippe е една от последните и най-желани независими швейцарски часовникарски марки и няма липса на потенциални ухажори, Стърн казва, че няма планове за продажба на бизнеса, който семейството му управлява от 1932 г. Всъщност продажбата на по-голям луксозен конгломерат като LVMH или Richemont почти сигурно ще възвести началото на края на марката Patek и ще намали стойността на нейните часовници, притежавани от колекционери, казва той.

„Ако продам Patek Philippe на група, със сигурност ще бъда победител. Мога да го продам за милиарди“, каза той. „Но тогава ще убия Patek Philippe за по-малко от пет години. Можете да сте сигурни, че ще виждате само Nautilus, защото това ще е, което групата би произвеждала.“

„Това не е нещото, което искам да правя аз“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:07 | 31.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още