IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pernod Ricard прави обратен завой по отношение на бизнеса си в Русия

Компанията отново ще спре продажбите на продуктите си в страната

18:07 | 13.05.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Pernod Ricard отново спря целия си износ на алкохолни напитки към Русия и заяви, че ще прекрати дейността си там през следващите месеци, пише Bloomberg.

Френската група каза, че ще са ѝ нужни няколко месеца, за да спре продажбите в Русия, която представляваха по-малко от 3% от общите ѝ продажби преди да започне руската инвазия в Украйна.

Миналия месец Pernod обяви, че ще продължи да прави бизнес в Русия, тъй като промените в законодателството за внос там, позволяващи на трети страни да внасят алкохол без съгласието на производителите, означават, че стоките ѝ ще стигат до страната така или иначе. Компанията обясни, че новите правила за „паралелен внос“ също така увеличават риска от продажбата на фалшиви продукти.

Скоро след това обаче беше принудена да промени тази позиция, след призив за бойкот в родната ѝ Швеция, който заплаши продажбите.

Продукти като уискито Johnnie Walker на Diageo и коняка Remy Martin на Remy Cointreau са широко достъпни в Русия, въпреки че производителите им спряха износа към страната миналата година.

Западните компании за потребителски стоки с бизнеси в Русия се борят да намерят баланса между заемането на морална позиция по отношение на войната в Украйна и защитата на дългосрочния растеж на продажбите по време на свиването на разходите на основните им пазари.

Паралелният внос на определени стоки не е необичаен и е разрешен в много страни като Австралия. Но Русия разширява списъка със стоки, за които позволява тази практика, така че да смекчи ефекта от случващото се върху потребителите, след като много западни компании спряха доставките в отговор на военната агресия на президента Владимир Путин.

Pernod има около 300 служители в Русия и вече е спряла всичките си инвестиции в маркетинг в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 13.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
mr. Yoda
преди 10 месеца
Це зрада или перемога?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 14
Lemon's
преди 10 месеца
До: Импeраторът... Ще трябва да свиква с ментетата! То и без друго мозък няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 18
Импeраторът
преди 10 месеца
Медведев не харесва тази новина...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още