IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в рядко уиски носят възвръщаемост от 280% през последното десетилетие

С това резултатите на сектора задминават значително възвръщаемостта на S&P 500

15:27 | 04.04.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

В алтернативните инвестиции отвъд традиционните акции и облигации има привлекателност, а луксозните стоки представляват уникална възможност. Алтернативните активи като редки бутилки уиски все повече привличат вниманието на инвеститорите, проучващи нетрадиционни пазари. Според Stocklytics.com инвестициите в редки бутилки уиски са донесли възвръщаемост от 280% през последното десетилетие, надвивайки S&P 500.

Пазарът на уиски се готви за значителен растеж през следващите години. Очаква се през 2024 г. общите му приходи да стигнат 92,9 млрд. долара, с прогнозиран годишен темп на растеж в САЩ от 4,33% от 2024 до 2028 г.

 

Търговете на уиски чупят рекорди от началото на пандемията от Covid-19, като участващите в аукционите плащат милиони за една бутилка. През ноември 2023 г. рядко уиски със само 40 произведени бутилки – 60-годишното Macallan Valerio Adami, достигна цена от зашеметяващите 2,7 млн. долара на търг на Sotheby’s.

Няколко фактора допринасят за възхода в представянето на пазара на рядко уиски, а един от тях е недостигът. Отлежалото уиски става все по-рядко, а това води до повишено търсене и цени. Освен това престижната му и изключителна привлекателност предизвиква колекционери и инвеститори.

В същото време възвръщаемостта на индекса S&P също е впечатляваща, надминавайки 158% и оставяйки зад себе си други луксозни инвестиции като вино (146%), часовници (138%) и изкуство (105%). Въпреки това, когато сравнявате индивидуалните луксозни инвестиции с S&P, привлекателността на луксозните инвестиции става очевидна. Най-зле представящите се инвестиции са цветни диаманти и бижута, като и двете носят възвръщаемост под 40%.

Възвръщаемостта от инвестициите в уиски може да варира от скромна до значителна. Тази възвръщаемост зависи от нивото на опит на инвеститора и конкретните закупени бутилки или бъчви.

Според някои доклади висококачествените редки уискита имат годишна възвръщаемост от около 10% до 20%, въпреки че това не трябва да се счита за гаранция. Важно е да се отбележи, че тези числа са исторически средни стойности и не е задължително да отразяват бъдещото представяне.

Инвестирането в бъчви за уиски също може да бъде печелившо, но обикновено изисква по-дългосрочен ангажимент.

Въпреки че е доходоносна, инвестицията в рядко уиски има своите недостатъци. Има постоянна регулаторна динамика и оценката на уискито винаги е субективна, което представлява предизвикателство за инвеститорите. Освен това тревога нови нестабилността на пазара, тъй като нещата могат бързо да се променят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 04.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още