IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия отчита ръст на употребата на заместители на месото на растителна основа

Предприятията в Германия са произвели около 121 600 тона вегетариански или вегански заместители на месото през 2023 г.

14:30 | 04.05.24 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Наденички от тофу вместо от месо, соеви питки вместо пържоли, вегетариански бургери вместо кюфтета - за много германски домакинства вегетарианските или веганските заместители на месото вече са привична част от дневното меню, макар често да са по-скъпи от "оригинала", пише ДПА.

Нарастващото търсене стимулира производството, а в същото време през 2023 г. консумацията на месо на глава от населението се очаква да спадне до исторически минимум.

По данни на германската статистическа служба Destatis миналата година предприятията в Германия са произвели около 121 600 тона вегетариански или вегански заместители на месото или с 16,6 процента повече спрямо предходната година. В сравнение с 2019 г. производството се е увеличило повече от двойно – с цели 113,8 процента.

Броят на предприятията, произвеждащи заместители на месото в Германия, също се увеличава непрекъснато, като последните данни са за 67 през 2023 г. спрямо от 51 през 2022 година. 

Консумацията на месо намалява от години

"Нарастващото търсене на заместители на месото е съпроводено от спад в консумацията на месо, който продължава и през 2023 г.", отбелязва статистическото ведомство.

Според предварителните данни през миналата година в Германия са изконсумирани 51,6 кг месо на човек от населението. Това означава, че низходящата тенденция продължава - през 2022 г. са били консумирани 52 килограма месо на човек от населението в сравнение с 60,9 килограма през 2018 година.

Според проучване, проведено от одиторската компания PwC, значителна част от потребителите променят начина си на хранене с цел опазване на климата. Една трета (35 процента) от над 1000 потребители в Германия заявяват, че са консумирали по-малко червено месо през последните шест месеца. Една пета (22 процента) казват, че през този период са консумирали по-малко млечни продукти.

От друга страна, консумацията на растителни продукти е във възход. Според проучването на PwC всеки четвърти консумира пресни плодове и зеленчуци много по-често, а 28 процента хапват повече боб и бобови култури, които се считат за значително по-щадящи климата от месото.

За целите на анализа PwC два пъти годишно анкетира около 20 000 души в 31 държави, включително над 1000 души от Германия.

Въпреки нарастването на броя на заместителите на месото, този пазар все още е нишов. По данни на Destatis през 2023 г. производството на месо е било почти 80 пъти по-голямо по стойност от производството на заместителите на месо (583,2 млн. евро), достигайки 44,8 млрд. евро.

Екологичната организация "Световен фонд за дивата природа" (WWF) определя засилващото се отдръпване от месото като положителна тенденция.

"Ако разгледаме площта земя, необходима за производството на храни за хората, то 75 процента от нея се падат само на храни от животински произход като месо, мляко и яйца", на производството на храни от животински произход се дължат и 69 процента от емисиите на парникови газове, свързани с храните, посочва организацията.

Германското подразделение на "Световния фонд за дивата природа" обаче също така предупреждава, че заместителите на месото обикновено са силно преработени храни, които само наподобяват месо чрез използването на многобройни добавки и сложни процеси. Същевременно храните на растителна основа, които са претърпели малка или никаква допълнителна обработка, са както по-полезни, така и често по-евтини, допълват експертите на екоорганизацията.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 04.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 28
zelka007
преди 4 седмици
До: cyclop ... хаха ... човек , ти си тотално увреден ... :))) ... сефффте чувам за фитоестроген , потърсих с гугъла , има го в зелето (хаххаххаааа) , и в броколито и пр ... и е 1000 пъти по-слаб от естрогенът ... ти наясно ли си въобще , че не може да се приемат каквито и да е хормони с храната ?! идеята , в здраво тяло да стимулираш значима по обем секреция на определен хормон , само чрез храна , е безумна от научна гледна точка ?! с кво вещество в главата ги ръсите тези мъдрости ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 4
data
преди 4 седмици
До: cyclop:) соевият пратен е в основата на храненето , независимо дали на теб или на някой друг му харесва или не . Само провери колко соя внасят Европа и ?Китай и може и да ти светне под каскета . Пък ако и вземеш да се замислиш къде отива тоя целият внос ще си безценен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 4
cyclop
преди 4 седмици
Че кой ще яде соя... Освен политкомисарчетата с меките лисичи муцунки от фитоестрогена... Да им надигат тениската с лъгъбътъ флаг отпред...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 22
zelka007
преди 4 седмици
До: data ... в условни единици , да ... ядем соя ... на практика в Европа обаче не ядем пряко ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 4
cyclop
преди 4 седмици
ОНЕЕ отделя се страхоужасния СО2... Ако само СО2 не беше това, с което се хранят растенията и отделят кислород... Сещаш се, което дава живот на всичко на планетата...И никой нормален не яде боб вместо месо... Нито пък "енергийната стойност" е една и съща, понеже едното не се усвоява пълноценно... Ама какво има да спориш с политкомисарче, специално назначено да се бори с престъпмисъл
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
data
преди 4 седмици
Изброените от теб култури имат около 20 % протеиново съдържание ( което е долу горе колкото в месото макар и да не съдържат всички аминокиселини) . Шампионът тук е соята - до 40-42 % протеиново съдържание и всички аминокиселини без 2 бр . Знам къв вой ще настане ама може и да се замислите що соята е в основата на животновъдството за месо , което всички ядем :) Демек всички рупаме соя по един или друг начин :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 29
zelka007
преди 4 седмици
До: cyclop ... циклопче бре чети !! циклопчето не ще ... при производството на 1кг телешко се отделя м/у 9 и 129кг СО2 , а за 1кг боб м/у 1 и 2кг СО2 ... а енергийната им стойност за организма е почти еднаква ... боб , леща , грах , нахут ... са едни от най-добрите растителни протеини ... питай някой дето вдига тежко по залите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 3
cyclop
преди 4 седмици
"боб и бобови култури, които се считат за значително по-щадящи климата от месото." И що така се "считат"? Какво прави кравата на климата, което бобът не прави?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още