IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ню Йорк е градът с най-много милионери в света

Един на всеки 24 жители на американския град има седемцифрено нетно богатство

21:31 | 07.05.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Колкото и да се говори за изтичане на заможни хора от Ню Йорк, жителите на града все още имат повече богатство, над 3 трлн. долара, от всеки друг голям град в света, пише Bloomberg.

Ню Йорк има почти 350 хил. милионери, най-много от всеки друг град в света и ръст с 48% спрямо десет години по-рано, сочи световна класация на най-богатите градове на консултантската компания Henley & Partners. Това означава, че всеки 24-и жител на града с население от 8,26 млн. души има седемцифрено нетно богатство спрямо около един на всеки 36 през 2013 г. Ню Йорк все още има и най-големия дял на ултрабогати хора – докладът е установил, че в града живеят 60 милиардери и 744 души с богатство от над 100 млн. долара.

Данните показват мащаба на богатството в Ню Йорк в момент, когато някои от най-богатите хора в града се притесняват от пренасочване на силата към Флорида в момент, когато финансовата индустрия установява Wall Street South. Маями е на 33-о място сред градовете с най-много милионери, което е ръст със 78% за последните десет години.

Районът на Залива на Сан Франциско е на второ място в общото подреждане с 305 700 души със седемцифрено нетно богатство, които живеят в региона. Той включва още Сан Хосе, Сан Франциско и Пало Алто. Токио е на трето място с 298 300 милионери, като броят им е намалял с 5% през последните десет години. Четвъртата позиция е за Сингапур, който се превръща във водеща дестинация за мигриращи милионери с около 3400 души с високо нетно богатство, които са се установили там само през 2023 г.

Ню Йорк оглавява класацията на градовете в света с най-много милионери. Таблица: Bloomberg LP Ню Йорк оглавява класацията на градовете в света с най-много милионери. Таблица: Bloomberg LP

Бумът на финансовите пазари през последните няколко години води до ръст в най-богатите градове в света, казва Юрг Щефен, главен изпълнителен директор на Henley & Partners. Световните фондови пазари отбелязаха ръст от 20% през 2023 г. и са нагоре с почти 7% тази година.

Но някои от водещите градове в света нямат такъв късмет. Лондон е изгубил 10% от милионерите си през последните десет години, които включваха решението на Великобритания да излезе от Европейския съюз. Хонконг отчита спад на милионерите с 4%, след като богати чужденци се насочиха към Сингапур заради ограничителните мерки в Китай по време на пандемията.

Някои от градовете с ръст в броя на милионерите са китайският Шънджън, където броят им се е увеличил със 140% през последните десет години, Бенгалуру в Индия, Хо Ши Мин във Виетнам и Скотсдейл, щата Аризона в САЩ. Броят на милионерите в последните три града е нараснал над два пъти за последните десет години.

Дубай е най-богатият град в Близкия изток, като заема 21-о място в общата класация. По показател богатство на човек от населението Монако е на първо място в света – над 40% от жителите му са милионери. Ню Йорк е на второ място.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:35 | 07.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още