IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франкфуртският книжен панаир се оказа в сянката на конфликта в Близкия изток

Отменена награда и реч на Славой Жижек предизвикаха скандал

17:11 | 20.10.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Военният конфликт между Израел и Палестина доведе до остри изказвания в първата вечер на Международния панаир на книгата във Франкфурт. Организаторите на изложението отложиха връчването на награда на палестинската писателка Адания Шибли заради конфликта в Близкия изток.

По време на откриването на изложението в сряда вечер словенският философ Славой Жижек изрази позицията си срещу решението на организаторите.

„Бях шокиран, когато научих, че церемонията за Адания Шибли е отложена – решение, което смятам за скандално“, каза Жижек, цитиран от The National. „Тук ние се приближаваме до парадоксите на кенсъл културата. Всичко, което кенсъл културата прави, е да изключва тези, които не се вписват във виждането ви за включване и разнообразие“, каза той. В речта си Жижек призова за по-нюансирани дискусии и реакции, когато става дума за Израел и Палестина.

Президентът на Франкфуртския панаир на книгата Юрген Боос направи спонтанна поява на сцената след изказването на словенския философ, като коментира свободата на изразяване. „Трябва да оставим тази свобода, каквато е, това е важното за мен“, каза той.

„Радвам се, че изслушахме тази реч до края ѝ, дори да не ни харесва“, отбеляза Боос.

„Мисля, че мога да говоря от името на тази общност. Ние осъждаме терора. Ние сме хора и мислим в хуманитарни термини за палестинската и израелската страна“, каза още той.

Тази година изложението отбелязва своята 75-а годишнина. Обикновено е посещавано от над 150 хил. души, сред които водещи международни издателства. Това издание на панаира обаче е белязано от избухналия на 7 октомври военен конфликт.

Преди началото на панаира Боос обяви, че осъжда атаката на „Хамас“ в Израел и анонсира „специални събития“, които да направят по-видими еврейските и израелски гласове. Това доведе от отказ на редица арабски издателства да се включат в изложението.

Според предварителната програма Шибли трябваше да получи награда за романа си „Маловажен въпрос“ (Minor Detail). Романът разказва за Арабско-израелската война от 1947-1949 г., при която хиляди палестинци са принудени да напуснат домовете си, а книгата предизвиква сравнения с творчеството на Албер Камю. Решението награждаването да се отложи беше осъдено от над 600 писатели, сред които нобеловите лауреати Ани Ерно, Олга Токарчук и Абдулразак Гурна, и автори като Ричард Фланаган и Иън Макюън.

„Франкфуртският панаир на книгата има отговорност като важно международно книжно изложение да дава пространство на палестинските писатели, за да споделят мислите, чувствата, размислите си върху литературата в тези ужасни, жестоки времена, а не да ги изключва“, се посочва в писмото.

Изложението продължава до неделя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 20.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още