IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Олимпийските игри в Париж ще бъдат най-евтините за данъкоплатците от десетилетия

Държавата ще поеме едва около една четвърт от разходите за домакинството на събитието, останалите средства ще дойдат от частния сектор

19:40 | 05.10.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Със засилването на треската преди Олимпийските игри в Париж правителството на президента Еманюел Макрон се гордее особено с едно нещо – колко малко пари планира да похарчи, пише Bloomberg.

На събитие за насърчаване на ролята на финансовото министерство в Игрите френският финансов министър Брюно льо Мер заяви, че държавата се готви да поеме едва около една четвърт от разходите за домакинството на събитието, продължаващо две седмици и половина. Останалата част от парите ще дойдат от частния сектор – евтин подход, който по думите на Льо Мер трябва да се превърне в модел за други проекти.

„Тези Олимпийски игри трябва да са най-икономичните от десетилетия насам за публичните средства“, каза Льо Мер, преди да смени костюма си с екип за тичане, за да се включи в надпревара около министерството. „Точно това ще трябва да се направи и с други инвестиции в бъдеще – да мобилизираме частни средства и да използваме публични ресурси само като лост“, допълни той.

Домакинството на Олимпийски игри струва милиарди. Графика: Bloomberg LP Домакинството на Олимпийски игри струва милиарди. Графика: Bloomberg LP

Лятната Олимпиада през 2024 г. ще съвпадне с опитите на френското правителство за овладяване на държавните разходи след големите дефицити по време на COVID пандемията и енергийната криза. Миналия месец Льо Мер обяви планове за спестяване на 16 млрд. евро догодина, основно чрез отмяна на енергийната подкрепа за домакинствата.

Приносът на френската държава за Олимпийските игри ще възлезе на 1,3 млрд. евро, основно разходи за подобряване на инфраструктурата чрез компанията SOLIDEO, която изгражда спорнти обекти и места за настаняване. Тя има общ бюджет от около 3,7 млрд. евро.

Бюджетът на организационния комитет на стойност 4,4 млрд. евро ще бъде финансиран на 96% от частния сектор.

Льо Мер заяви, че дори с относително малкото публични средства правителството все пак очаква значителни ползи за икономиката. Според документи на финансовото министерство те ще дойдат основно от туризма – очаква се около 16 млн. посетители да пристигнат за игрите, включително местни туристи, както и от трансформацията на места за настаняване за Олимпийските игри в жилища и услуги за почистване и сигурност.

Но все още няма точни данни и може да са нужни две-три години, за да се оценят пълните ползи от домакинството на игрите, съобщи представител на финансовото министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 05.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Спорт виж още

Коментари

Финанси виж още