IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свиването на разходите на Gap започна да дава резултати

Компанията отчете по-високи финансови показатели от очакваното

11:59 | 26.05.23 г.
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Gap отчете по-добри от очакваното резултати за първото тримесечие, показвайки, че мерките за свиване на разходите на търговеца на дребно водят до подобряване на представянето на бизнеса, пише Bloomberg.

Брутният марж за периода се оказа над средната прогноза на анализаторите, докато коригираната печалба на акция е малка, но все пак е по-добре от очакваната загуба. Подобрението отчасти се дължи на по-ниските разходи за товарен транспорт и по-малкото намаления, обяви компанията. Освен това Gap намали броя на служителите си и ограничи разходите.

Цената на акциите на гиганта се повиши с 16% по време на следборсовата търговия в Ню Йорк.

Сравнимите приходи от продажби обаче са се свили с 3% при четирите марки на Gap, взети заедно. Това се дължи най-вече на големите спадове на Banana Republic и Athleta, докато Old Navy е записала леко понижение, а при Gap има 1% повишение. Резултатите предполагат, че Gap ще трябва да направи повече отвъд мерките са съкращаване на разходите, за да позиционира брандовете си към дългосрочен растеж.

„Продължаваме да предприемаме необходимите действия, за да стимулираме ключовата промяна в Gap, което ни връща на пътя на предлагането на консистентни резултати дългосрочно“, коментира временният главен изпълнителен директор Боб Мартин.

Мартин служи временно на тази позиция от близо година. Компанията заяви, че продължава да търси нов главен изпълнителен директор и очаква с нетърпение „времето, в което ще обявим следващия лидер на тази страхотна компания“.

За периода до 29 април запасите на Gap са се свили с 27% - вторият пореден спад след четири тримесечия на двуцифрени увеличения. Това е пореден положителен знак за инвеститорите, като се имат предвид по-ранните проблеми на компанията с прекомерния инвентар.

За текущото тримесечие Gap очаква нетните ѝ приходи от продажби да спаднат със среден до висок едноцифрен процент, отчасти заради продажбата на Gap China по-рано тази година. Звеното генерира 60 млн. долара приходи от продажби през същия период на 2022 г., което сега е свързано с по-неблагоприятни сравнения на годишна база. За цялата година Gap прогнозира спад на нетните приходи от продажби с нисък до среден едноцифрен процент, както и продължаващо подобрение на маржа.

През април компанията каза, че ще съкрати около 1800 позиции, а решението е част от по-големия план за преструктуриране, който се очаква да свие годишните разходи с около 300 млн. долара.

Резултатите на Gap бяха обявени след тези на други големи американски търговци на модни стоки, включително Urban Outfitters, Kohl’s и Abercrombie & Fitch, които тази седмица представиха отчети, които като цяло надминаха очакванията. Инвеститорите са оптимисти за подобряването на рентабилността в индустрията въпреки ниския или негативния ръст на приходите от продажби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 26.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още

Коментари

Финанси виж още