IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Primark ще даде тласък на печалбата на AB Foods през следващата година

Подразделението за захар на компанията също ще има благоприятно влияние върху резултатите

12:52 | 12.09.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Associated British Foods повиши леко прогнозата си за тази година и заяви, че подразделението ѝ за захар и магазините ѝ за дрехи Primark ще бъдат по-печеливши следващата година въпреки предизвикателната бизнес среда в цял свят, съобщава Bloomberg.

Британският конгломерат сега очаква малко по-добро от умерено подобрение на печалбата спрямо предходната година. AB Foods се позова на силни продажби на храни и дрехи, които са били стимулирани от по-високите цени, по-слабия долар и по-ниските разходи за превоз. Акциите поскъпнаха с 1,6% след изявлението.

AB Foods повиши насоките си за цялата година през юни, след като потребителите приеха по-високи цени на фона на най-големия инфлационен скок в британската история от десетилетия. Primark, бюджетната модна верига, която генерира по-голямата част от печалбата на британския конгломерат, повиши част от цените си, но все още привлича купувачи с евтината си мода.

През четвъртото тримесечие сравнимите продажби в Primark са скочили с 8%, след като потребителите са купували мини рокли, якета и модели, вдъхновени от хитовия филм „Барби“.

Маржът на печалбата на Primark през второто полугодие вероятно ще бъде малко под 8%, отчасти поради увеличаването на кражбите от магазини, каза в интервю главният изпълнителен директор на AB Foods Джордж Уестън. Търговецът на дребно добавя още камери за видеонаблюдение, охранители и телесни камери, за да противодейства на ръста на кражбите, каза той. Но правоприлагащите органи трябва да направят повече, за да помогнат за справянето с проблема, добави той.

„Имаме нужда полицейските началници, Кралската прокуратура, магистратите да поставят тези проблеми на по-високо място в списъка си с приоритети“, каза той.

Много търговци на дребно в Обединеното кралство говорят за рязко нарастване на кражбите от магазини на фона на неотдавнашната вълна от инфлация. Tesco, най-голямата британска верига супермаркети, напоследък предлага камери на персонала поради нарастващата агресия от страна на клиентите.

Primark постепенно засилва дигиталното си присъствие, подобрява уебсайта си и разширява експеримента си с услугата „плати и вземи“ при дамските облекла. Компанията няма онлайн бизнес с доставка до дома за разлика от повечето съвременни търговци на дребно и наистина изпита трудности по време на пандемията, когато магазините му бяха принудени да затворят за месеци наред.

Има признаци на облекчение за модните търговци на дребно напоследък след няколко трудни години в Обединеното кралство. Marks & Spencer Group заяви миналия месец, че подразделението ѝ за облекло печели пазарен дял, а Next повиши насоките си за печалба, тъй като по-топлото време и увеличенията на заплатите насърчиха потребителите да купуват облекло.

През следващата година подразделението за захар на AB Foods ще постигне значително подобрение на печалбата след силно възстановяване на реколтата от цвекло в Обединеното кралство и намаляване на загубите в бизнеса с биогорива, каза компанията. Оперативният марж на Primark ще нарасне силно в резултат на по-ниските материали за дрехи, транспортните разходи и тъй като все повече купувачи търсят бюджетни облекла. Компанията има и подразделение за суровини и селско стопанство.

„Мисля, че се възползваме и от унищожаването на част от нашата конкуренция по време на Covid“, каза Уестън, имайки предвид Primark.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 12.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още

Коментари

Финанси виж още