IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститори искат повече информация за веригата на доставки от собственика на Zara

Модните компании са под натиск да докажат, че няма принудителен труд във веригите им за доставки и че работниците получават достойни заплати

11:43 | 11.03.24 г.
Снимка: Mike Kemp/In Pictures via Getty Images
Снимка: Mike Kemp/In Pictures via Getty Images

Инвеститорите искат собственика на Zara – Inditex, да последва конкурентите си H&M и Primark и да публикува публично пълен списък на доставчиците си, за да могат по-добре да оценят рисковете във веригата на доставки.

Inditex се различава от повечето големи търговци на дрехи, като не публикува заводите, от които прави доставките си. Регулатори и инвеститори искат по-голяма прозрачност и по-добро разкриване на информация от компаниите.

Модните компании са под натиск да докажат, че няма принудителен труд във веригите им за доставки и че работниците в областта на облеклото получават достойни заплати.

Китайската модна група Shein се оказа под натиск от американските законодатели заради рисковете във веригата си на доставки преди плановете си за IPO в САЩ.

В европейския съюз разногласия спряха предложени правила, които изискват всички големи компании да разкриват дали веригите за доставки вредят на околната среда или използват детски труд. Предложените санкции за неспазване на правилата могат да включват глоби от 5% от приходите.

Модни марки и търговци на дребно, включително Adidas, H&M, Hugo Boss, M&S, Nike, Primark и Puma, вече публикуват подробни списъци с доставчици, включително имена и адреси на фабрики.

Inditex публикува всяка година броя на доставчиците, от които се снабдява в 12 основни държави, но не дава информация за отделните фабрики.

Inditex, която трябва да публикува годишните си резултати на 13 март, е отказала да коментира исканията на инвеститорите да публикува пълния си списък с доставчици.

„Inditex има дълбок ангажимент да поддържа високи стандарти в своята верига за доставки и вярва, че нашата водеща в индустрията система за проследяване, която ни дава максимална видимост на веригата за доставки, е ключова за това“, казва говорител на Inditex.

Основателят на Inditex Амансио Ортега притежава 59% дял в компанията, а 5% дял се държи от дъщерята Сандра Ортега. Общо дяловете възлизат на около 69 млрд. долара.

Петимата инвеститори на Inditex, които са отговорили на въпроси на Ройтерс за това каква информация изискват от Inditex, притежават общ дял на стойност около 2 млрд. долара в компанията, чиято текуща оценка е около 140 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 11.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още

Коментари

Финанси виж още