IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин губи срещу Украйна, срещу Запада, но и у дома

Хардлайнерите - истинската опасност за Путин - са язвителни, благовейните някога тв водещи - откровено цинични

16:44 | 14.11.22 г. 11
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/SERGEY GUNEEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK
Снимка: EPA/SERGEY GUNEEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK

Освобождаването на Херсон от Украйна се случи шест седмици по-рано. Оценките на западното разузнаване през септември бяха, че на Киев ще му отнеме време до Коледа, преди да изтласка руснаците от единствената провинциална столица, която са окупирали. 

Руските генерали силно се нуждаят от пауза, за да прегрупират и преоборудват разбитите си и деморализирани сили, както и да намерят обувки, снаряжение и инструктори за новомобилизираните резерви. Но украинските командири не са в настроение да спират. Вариантите са много. „Сухопътният мост" към Крим по северното крайбрежие на Азовско море вече е в обсега на украинските ракетни удари. Както и самият полуостров. Големият трофей на Путин сега изглежда като заложник. Защитата на инфраструктурата, снабдителните линии и военноморските и военните бази там ще бъде постоянно главоболие за Кремъл. 

Победата променя правилата на играта на друго бойно поле: надпреварата на Запада между симпатията, плахостта и умората. Резултатът е ясен. Противно на прогнозите на скептиците военната и друга подкрепа за Украйна не се оказа нито безполезна, нито безумно рискована, нито прекалено скъпа. 

Всъщност очевидно трябваше да направим много повече и много по-рано, пише в свой анализ за CEPA Едуард Лукас, британски писател и специалист по сигурността. Липсата на разкаяние или дори размисъл за това на Запад е поразителна. Цената на колебанието е, че десетки хиляди хора загинаха, многократно повече са осакатените, а милиони животи са провалени. Сметката за физическото унищожение вече е близо един трилион долара, да не говорим за цената на пропуснатите възможности за справяне с изменението на климата, глада и природните бедствия в други региони. Възможно е известно време да чакаме прозрение за тези провали. Но поне очевидният урок е следният - да се направи повече сега.

Всъщност, не е толкова очевидно. Освобождаването на Херсон подтиква някои да твърдят, че е време да се мисли повече за дипломация. Военните цели на Украйна - освобождаването на цялата окупирана територия – били нереалистични. Както и отказът, вдъхновен от възмущението от военните престъпления, да се работи с Владимир Путин. И все пак, ако Кремъл бъде притиснат прекалено силно, може да се стигне до ескалация. Или още по-лошо, Путин може да бъде свален. Нестабилността или Русия, управлявана от отмъстителна хунта, биха били още по-лоши. По-добре е, твърдят уж експертните гласове, да намерим решение сега.

Нежеланието за ескалация или хаотична смяна на режима се споделя и от Китайската комунистическа партия. Докладването за тази негласна сделка между Пекин и Вашингтон е едно от многото завладяващи разкрития в Overreach, новата книга на Оуен Матюс. Китай не предоставя на Русия безпилотните самолети и боеприпасите, от които тя отчаяно се нуждае. В замяна на това Съединените щати задържат доставките на изтребители и прецизна артилерия с голям обсег на действие за Украйна. 

Но политическите процеси имат своя собствена инерция. Преди тридесет години западните лидери бяха много по-загрижени за хаотичния разпад на Съветския съюз, отколкото за свободата на поробените народи. Мнозина може би си спомнят прословутата реч на президента Джордж Буш през 1991 г., озаглавена „Пилето Киев", в която той осъди борбата на Украйна за независимост. Но дори американските президенти могат да намерят историята за непокорна. Съветският съюз се разпадна три седмици по-късно.  

Ето защо третият фронт в тази война - този, който бушува в Москва - е от най-голямо значение. Путин косвено обвинява своите генерали за загубата на Херсон. Но това опровергава претенцията му да бъде истинският лидер на страната. Внимателно подготвеният официален наратив за войната е на парчета. Водещите на токшоута, които някога бяха благоговейни, сега са откровено цинични или отчаяни. Хардлайнерите - истинската опасност за Путин - са язвителни. Много скоро вината за войната трябва да се стовари някъде и това ще се случи с опустошителни последици.

Западните лидери трябва да се подготвят за бъдещето, което не могат да избегнат, а не за това, което им е най-удобно, заключава Лукас. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 14.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Външни коментари виж още

Коментари

11
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: zelka007 факт, овладял е изкузтвото на словоблудството и казването на нищо, което го изкарва като мнение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: Tikva007 ок, значи и според индийците си глууупак! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 8
Tikva007
преди 1 година
До: khao: *Глупакът може да се познае по пет неща: суетност, зъл език, гняв и липса на уважение към мнението на другите.*Индийска поговорка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: khao ... разтегля локуми ... добър е !! не можеш да му го отречеш ... :))) ... иначе за рассияните ... малко са държавите в света , които могат да организират такава баталия , толкова продължително и с такъв мащаб на собствените жертви . в ЕС имаме държави с по-малки армии отколкото тези загубиха като убити - 80 хиляди . Не ми се мисли за броя осакатени колко е ... според военните е около 3 пъти колкото убитите . Такова огромно количество тяхна военна техника да попилеят . Безумие ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007 ... интелигенцията покрай университетите може би е някаква сила , не мога да преценя , но с огромното изтичане на мозъци ... не знам , там има 2х на квадрат в уравнението . Ресурсните барони постоянно отрицателстват всички военни действия и имат най-дълбоки джобове !! Там е ключето в тази смахната държава и в университетите ... Проблемите ще дойдат като се затворят и започнат да си решават проблемите вътре помежду си ... :))) ... Всичките барони се прибраха в матушката !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: zelka007 и с предишния ник си беше малоууумен идддиот и сега си остана такъв! :):) щели да ни разплачат... как? с некви вицове сигурно, въпреки че и сега ме разплакват от смях като ги гледам на фронта! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: Tikva007 Тоест ти си твърдо убеден че от тая държава нищо не става, и сега и в миналото и в бъдеще и е редно да бъде унищожена зада не е заплаха за нормалните хора... тук съм на 100% съгласен! ...един път да кажеш нещо смислено, но няма да се сбъдне желанието ти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... хаха ... смехурко ... смахнатата държава без силни институции й трябва лидер . такъв нема на хоризонта . двата дeбила дето се налагат информационно покрай войната са един вожд на козоеби (тотален сакатлък) и един придворен готвач от вътрешният кръг (тотал щета без царя) ... в рассия има доста интелигентни хора , които кроят шапката на царя ... групата на ресурсните барони ссушай смехурко !! фабрики не можаха да изградят сериозни - изключваме !! военните - изключваме очевадно !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
corner
преди 1 година
До: Tikva007 Те не разсъждават . Ако примерно 100 хилядна армия унищожава 100 машини дневно ................ означава че за един ден 1000 войника с цялото си въоражение и поддръжка се борят да уцелят 1 пикап . Такива действия по "охрана" на завзети територии са безсмислени . Армията не трябва да участва в партизански войни , а да се насочва към концентрирани военни сили и обекти .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 22
Tikva007
преди 1 година
Аз бих коментирал статията така: Молете се за живота, здравето и оцеляването на власт на Путин, защото тези, които могат да дойдат след него, може да ви разплачат и анализите, и медиите, и медийната война, и майките!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още