IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За Путин е толкова трудно да спечели войната, колкото и да я загуби

За руснаците инвазията в Украйна е форма на съпротива срещу омразния Запад

13:02 | 12.11.22 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Заповедта руските войски да се изтеглят от град Херсон - единственият регионален център, който успяха да превземат от февруари насам - е последното голямо поражение за Москва в Украйна. Само преди два месеца руската армия беше изтласкана от всички свои преди това окупирани райони на Харковска област, припомня за Financial Times Александър Баунов, старши сътрудник във Фондацията за международен мир Карнеги и бивш руски дипломат.

Генерал Сергей Суровикин, който беше назначен за командир на руските войски в Украйна след изтеглянето от Харков, предупреди, че може да предстоят „трудни решения“. Загубата на Херсон е още по-лоша, защото това беше една от четирите окупирани украински области, които Кремъл обяви, че анексира в края на септември.

От началото на инвазията има спекулации, че военният провал може да доведе до свалянето на Владимир Путин. В крайна сметка гръцката и аржентинската хунта се сринаха след неуспешни военни авантюри, а неуспешните колониални войни доведоха до Революцията на карамфилите в Португалия и падането на режима на Салазар-Каетано.

Но други примери показват, че трябва да бъдем предпазливи: поражението в Кувейт през 1991 г. не свали Саддам Хюсеин, а националистическият режим на Слободан Милошевич оцеля след разгрома на сръбските сили в Хърватия и Босна. Но дори ако мащабните провали в Украйна не свалят Путин, те могат да променят лицето на неговия режим.

Целите на Русия във войната срещу Украйна са всичко друго, но не и ясни. Те включват „денацификация“ и „декомунизация“; гарантиране на сигурността на жителите на Донбас; демилитаризация и неприемане на Украйна в НАТО; връщане на бивши руски земи; защитата на руския език; и дори „спасяването“ на украинските градове от гей парадите.

Липсата на ясно дефинирани цели прави определението за победа несигурно. Но тази неяснота прави и критериите за поражение неясни, още повече пък такова, което да застраши Путин. Всъщност руският президент вече преживя няколко сериозни поражения: началният „блицкриг“ на инвазията се провали и руските войски бяха принудени да се оттеглят от района на Киев и няколко други града. Русия загуби „Москва“, флагмана на нейния Черноморски флот, и изостави Змийския остров, първото й успешно превземане от началото на войната. След бързото отстъпление от покрайнините на Харков беше атакувана друга символично важна цел - мостът към Крим. Други лидери можеше вече да са свалени от подобни военни провали, но не и Путин. 

Факт е, че привържениците на Путин не възприемат нахлуването в Украйна като акт на агресия. За тях това е отмъщение срещу много по-могъщия Запад. Изследователите на руското общество наблюдават изумителен парадокс. Исторически Русия е в редицата на големите западни колониални империи. Но след поражението в Студената война, разпадането на Съветския съюз и икономическите трудности през 90-те години, все по-голям брой руснаци чувстваха, че са сведени до колония, управлявана от западните сили. Сега те вярват, че отхвърлят игото, което толкова унижи страната им и й „наложи“ капитализма.

В очите на недоволните от това руснаци всяка форма на съпротива срещу Запада е победа, почти независимо от крайния резултат. Дори при отстъпление те ще се утешават с мисълта, че са предотвратили „по-нататъшното поробване“ на Русия. Ето защо няма пряка връзка между военните неуспехи и отслабването на властта на Путин. За президента е толкова трудно да спечели тази война, колкото и да я загуби. Във вътрешен план дори самото нахлуване е нещо като победа. Междувременно пасивното мнозинство може лесно да бъде убедено, че всеки изход е най-добрият възможен. А критиците ще бъдат заглушени с репресии, както и сега.

Има признаци, че след оттеглянето от Херсон по-прагматичните елементи в Кремъл ще потърсят компромис. Независимо дали отстъплението е военен капан за украинските войски, както мнозина се страхуват, за Москва е невъзможно да контролира града и да поддържа сили, откъснати от руските доставки от голямата река Днепър. Думата „преговори“, някога почти табу, сега все по-често се чува от руски официални лица.

Москва може да се опита да получи официално признаване на останалите окупирани територии и прекратяване на украинските офанзиви в замяна на връщането на Херсон на Украйна и спиране на бомбардировките върху критична инфраструктура преди настъпването на зимата. Но има два проблема с тази оферта. Единият е тоталната липса на доверие от страна на Киев. Другият е, че това би застрашило статута на Путин като съперник на Запада. Рискът е, че това ще тласне руския президент към практически безкрайна война заради самата нея и дори по-строги репресии у дома, отколкото може би първоначално е смятал за необходими.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 12.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

11
rate up comment 4 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС Митя, лузер-толстолоб, такие глупасти дори и наши пропагандисти не гаварят. Смеят ти се и гарги!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Нет никакое разбиране на ситуация.1. Русские не мразят Запад, всих искаме на Запад и далеч от наша кoчиHa, но само богати успяват. Другите завиждат, грозде кисело и ако те не могут отидат на Запад, то давайте накатщеаме ги да живут в мизерия как мьi. 2. Безкрайна вайна? Ой, ой, какая шутка, у нас нет сили дори за още година вайна! И ситуация все по в нашу жопу отива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС я сподели като разбирач, кой ще е следващия украински град който ще им върнете като "подарък" на добра воля ? ... или това беше от тук насетне идва полската граница? Дай една прогноза, моля!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС 200 К, беше в началото, от тогава се извъртеха няколко по 200К, + 300 мобици. Фактите ще започнеш да ги виждаш като започнеш да си пиеш лекарствата против шизофрения....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 7
Р?мператоръ
преди 1 година
До т*пакът, дето пише под моят ник: 200 000-на руска армия завзе територия колкото България, воювайки срещу 700 000-ен враг, биещ се в големи части от фронта от укрепявани с години позиции. Това е военна офанзива без никакъв аналог в историята на модерните войни. За тези 9 месеца руската армия елиминира над 300 000 от личния състав на ВСУ, т.е. ЧЕТИРИ ПЪТИ числеността на цялата британска армия. Това са фактите, останалото са бълнувания на хора, които не са барали друго оръжие освен чyрката си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 4
khao
преди 1 година
До: zelka007 много е глууупав тоя цико, живее в някакъв измислен свят където русия е фактор, а реално е държава от третия свят, но с демографски проблеми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... смехурко , кой го интересуват кризисните пи-ар опорки на четирихилядниците волгин и чуков ?! кое не вдяваш от : преговори ще има след пълното , бих добавил и позорното , изтегляне на рашибозука от украинска територия ... :))) ... тва е реалността !! С рaшистите в момента си говори само ердоган и президента на еритрея ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 20
Tikva007
преди 1 година
До: Tikva007: Като аргумент за такова развитие на украинската криза: безпроблемното и спокойно изтегляне на 40-хилядна войска с техниката и 100 хиляди цивилни от Херсон, като украинската армия влезе в празния град след разрешението на САЩ. Този акт беше договорен и съгласуван на високо ниво между САЩ и Русия без участието на Украйна и гарантиран двустранно с взаимни отстъпки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 20
Tikva007
преди 1 година
А 200 хиляди американски войници, които са в момента в Европа и само ще се увеличават, са гаранция, че на европейците е отредена съдбата на добре охранявана придобивка, един вид - стопанство. Със сигурност и руснаците няма да останат на сухо - един стабилен договор предполага удовлетворителни условия и за двете страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 19
Tikva007
преди 1 година
Хубаво и вярно заглавие. За съжаление, само заглавие. Статията е идеологически айрян. С едно изключение - войната е между Русия и САЩ и такава война не може да бъде спечелена или загубена от нито една от страните, защото всяка от тях от определена точка нататък може да използва ядрено оръжие. Този сблъсък ще бъде решен на масата в определен момент, след което светът ще бъде преподреден и предоговорен. За съжаление на Европа, тя няма да бъде субект, а обект в тези пазарлъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още